Tort Bezowy z Figami

Tort Bezowy z Figami – Zapraszam dzisiaj na pyszny tort bezowy. Bardzo aromatyczny, delikatnie pomarańczowy z kardamonem i wanilią. Wygląda pięknie i moi goście byli zachwyceni. W przygotowaniu nie jest trudny. Beza jest dobrze wysuszona, z wierzchu jest bardzo chrupiąca, a w środku delikatnie wilgotna, może podczas pieczenia delikatnie popękać. Polecam!

Tort Bezowy z Figami

Tort Bezowy z Figami
Składniki:
Beza:
6 białek z dużych jajek o wadze 225g
420g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
Krem:
250g serka mascarpone
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
180g jogurtu typu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 fix do śmietany – niekoniecznie jeśli deser podamy od razu
Dodatkowo:
8 świeżych fig
3 łyżki naturalnego, płynnego miodu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
2 łyżki soku z cytryny
starta skórka pomarańczowa do posypania

Przygotujemy figi:
1. Do żaroodpornego naczynia przełożyć 7 przepołowionych fig. Ułożyć je przekrojoną częścią do góry, polać miodem i posypać kardamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 10-11 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Beza:
2. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 19cm lub 20cm.
 
3. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie „małe chmurki”. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijać mikserem. Po dodaniu całego cukru kryształu dodać cukier z prawdziwą wanilią i mieszać mikserem przez około 5-6 minut. Po tym czasie przestać ubijać, szpatułką zebrać składniki z brzegów miski i dalej ubijać mikserem przez około 5-6 minut (czyli ja całą beze ubijam przez około 12 minut, aby cukier dobrze się rozpuścił).

4.  Połowę piany z białek wyłożyć na okrąg narysowany na papierze, wyrównać. Boki bezy można podnieść szpatułką lub nożem (bezę można również wyłożyć przez rękaw cukierniczy z dużą tylką, ja tak zrobiłam) . Na środku bezy łyżką zrobiłam małe wgłębienie.
Na drugi papier do pieczenia z okręgiem wyłożyć pozostałą pianę z białek, wyrównać. 

5. Obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 130°C na funkcji termoobieg przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć bezy przez około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu bezy można zostawić do ostygnięcia w piekarniku (ja tak zrobiłam).

Krem:
6.  Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać jogurt, skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko mikserem. Bezę z małym wgłębieniem położyć na paterze i wyłożyć na nią połowę kremu, wyrównać. Jedną figę pokroić na kawałeczki (tą która nie była zapiekana) i posypać nią wierzch ciasta. Deser nakryć drugą bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i ułożyć na nim podpieczone połówki fig. Tort posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Do naczynia żaroodpornego, w którym były figi, wlać 2 łyżki soku z cytryny i mieszać, aż miód/syrop się rozpuści w soku. Tort bezowy można polać gotowym cytrynowo – miodowym sosem lub pokrojone kawałki tortu bezowego polać sosem przed samym podaniem. 

Udanych wypieków :)

Tort Bezowy z Figami

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do “Tort Bezowy z Figami”

  1. Witam 12 min to trwa ubijanie już po dodaniu cukru czyli z cukrem waniliowym 6 mn i potem jeszcze 6 min a ile trwa ubijanie wcześniej z Cukrem jeżeli mamy dodawać po 1 łyżce a łyżek jest w 420 g sporo To już samo to by trwało 15 min Proszę o podanie całego czasu ubijania bezy Od czasu jak zaczynamy dodawać cukier po 1 łyżce Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Mam prośbę, co robię nie tak, że często masa po dodaniu serka mascarpone do ubitej śmietany ścina się, zdarzyło mi się to już kilka razy, ostatnio w kukułce, dobrze, ze żelatyna uratowała sprawę

    Odpowiedz
    • czy na pewno serek i śmietanka mają tą samą temperaturę? Proszę mieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, pozdrawiam

      Odpowiedz
    • Ubijaj śmietankę razem z mascarpone , ja tak robię i jeszcze masa nigdy nie ścięła się. Pamiętaj aby śmietanka i mascarpone były dobrze schłodzone.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz