Proste Ciasto Karmelowe z Czekoladą a’la Twix

Proste Ciasto Karmelowe z Czekoladą a’la Twix – Dzisiaj pyszna, bardzo słodka propozycja z karmelem i czekoladą. Ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie. Wygląda wspaniale i w smaku przypomina batoniki twix. Delikatny karmel i duża porcja czekolady na kruchym cieście. Propozycja dla prawdziwych łasuchów. Należy pamiętać, aby ciasto podawać w temperaturze pokojowej, wtedy ładnie się kroi i jest miękkie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste Ciasto Karmelowe z Czekoladą a'la Twix

Proste Ciasto Karmelowe z Czekoladą a’la Twix
Składniki:
Spód:
120g masła – roztopionego
60g jasnego brązowego cukru
160g mąki pszennej 
70g wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
około 400g słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
15g masła – 1 łyżka masła 
2 łyżki miodu (użyłam naturalnego)
Polewa czekoladowa:
120g śmietanki kremówki 36%
70g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 70%)
50g mlecznej czekolady
pokrojony batonik twix do posypania 

Proste Ciasto Karmelowe z Czekoladą a'la Twix

Spód:
1. Do miski wsypać mąkę dodać cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i wymieszać krótko szpatułką lub łyżką. Dodać roztopione, ostygnięte masło i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy, można rękoma. 

2. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko docisnąć, patrz FILM. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni, patrz FILM. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 

Masa karmelowa:
3. Do rondelka wlać słodkie mleko, dodać masło, miód i postawić na małym ogniu mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia. Gotową masę karmelową wylać na podpieczony spód i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20-23 minuty, aż masa karmelowa się zagotuje i trochę się przyrumieni, patrz FILM. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy ciasto, od czasu do czasu, sprawdzać, aby masy karmelowej nie przypalić, dosyć szybko się piecze. 
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 

Polewa czekoladowa:
4. Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać pokrojonymi batonikami. Ciasto odstawić, aż czekolada stężeje, można na chwilę wstawić do lodówki. Ciasto można przechowywać w lodówce, ale tak 45 minut przed podaniem, należy je wyjąć, aby nabrało temperatury pokojowej, będzie się wtedy ładnie kroiło i będzie miękkie. 

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.