Proste Ciasto Karmelowe z Czekoladą a’la Twix – Dzisiaj pyszna, bardzo słodka propozycja z karmelem i czekoladą. Ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie. Wygląda wspaniale i w smaku przypomina batoniki twix. Delikatny karmel i duża porcja czekolady na kruchym cieście. Propozycja dla prawdziwych łasuchów. Należy pamiętać, aby ciasto podawać w temperaturze pokojowej, wtedy ładnie się kroi i jest miękkie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciasto Karmelowe z Czekoladą a’la Twix
Składniki:
Spód:
120g masła – roztopionego
60g jasnego brązowego cukru
160g mąki pszennej
70g wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa karmelowa:
około 400g słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
15g masła – 1 łyżka masła
2 łyżki miodu (użyłam naturalnego)
Polewa czekoladowa:
120g śmietanki kremówki 36%
70g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 70%)
50g mlecznej czekolady
pokrojony batonik twix do posypania
Spód:
1. Do miski wsypać mąkę dodać cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i wymieszać krótko szpatułką lub łyżką. Dodać roztopione, ostygnięte masło i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy, można rękoma.
2. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko docisnąć, patrz FILM. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni, patrz FILM. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Masa karmelowa:
3. Do rondelka wlać słodkie mleko, dodać masło, miód i postawić na małym ogniu mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia. Gotową masę karmelową wylać na podpieczony spód i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20-23 minuty, aż masa karmelowa się zagotuje i trochę się przyrumieni, patrz FILM. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy ciasto, od czasu do czasu, sprawdzać, aby masy karmelowej nie przypalić, dosyć szybko się piecze.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa czekoladowa:
4. Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać pokrojonymi batonikami. Ciasto odstawić, aż czekolada stężeje, można na chwilę wstawić do lodówki. Ciasto można przechowywać w lodówce, ale tak 45 minut przed podaniem, należy je wyjąć, aby nabrało temperatury pokojowej, będzie się wtedy ładnie kroiło i będzie miękkie.
Udanych wypieków :)
Ciasto obłędne, bogate, o głębokim karmelowym smaku, przypadło do gustu mojej wymagającej rodzince, wspaniałe jak wszystkie Pani przepisy! Po przeczytaniu komentarzy faktycznie zwróciłam uwagę, by dobrze podpiec spód (u mnie 20 minut). Bardzo Pani dzìękuję za przepis i polecam!
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Czy mogę zastąpić mleko skondensowane masą kajmakową?
Dzień dobry. Niestety warstwa mleka skondensowanego wchłonęła mi się do spodu. Co mogłam zrobić źle?
U mnie stało się dokładnie to samo. Udało się uratować ciasto czy skończyło w koszu?
Może spód nie podpiekł się wystarczająco?
U mnie tak samo. Dzisiaj drugie podejście. Ale tym razem na gorące ciasto nie dodam gorącej masy. Odczekam trochę aż się schłodzi i zobaczymy czy tym razem wyjdzie:-).
Czy zamiast kremówki 36% można użyć 30% ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam,można z samej mlecznej czekolady
boje się, że polewa będzie zbyt płynna, pozdrawiam
Baton pyszny, robiłam .
Zrobiłam. Wyszło wyśmienite, identyczne jak na zdjęciach. Szybko i łatwo się robi. Szczerze polecam! Do cukierenki będę zaglądać!
Uwielbiam karmelowe ciasta, to wygląda bajecznie i na pewno tak samo smakuje :)
Pyszne ciasto.
Czy mozna pominac wiorki kokosowe?
średnio, można dać zmielone migdały, orzechy, pozdrawiam
och, jaka dawka wspaniałej słodyczy! mogłabym jeść i jeść