Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia – Kolejne bardzo smaczne ciasto bez pieczenia w Małej Cukierence. Jest proste, szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale i apetycznie. Jest pyszne, kremowe, waniliowe, nie za słodkie. Nasączone herbatniki w kakaowym mleku bardzo dobrze smakują z puszystym, delikatnym kremem. Do ozdoby ciasta możemy użyć dowolnych owoców. Bardzo polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony Quiero Cupcakes)
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia
Składniki:
Krem:
500g serka mascarpone
120ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
160ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
około 200g herbatników
100ml mleka
2 łyżki kakao bez cukru
Polewa czekoladowa:
60g gorzkiej czekolady (użyłam 70%)
60ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
owoce do ozdoby
Przygotujemy mleko do nasączenia herbatników:
1. Mleko wlać do miseczki lub rondelka i podgrzać, aby było gorące (można na gazie lub w mikrofalówce). Do gorącego mleka dodać 2 łyżki kakao i mieszać, aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek, odstawić do całkowitego ostygnięcia (od czasu do czasu można wymieszać, aby nie było kożucha).
Krem:
2. Do czystej miski wlać śmietankę i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać słodkie mleko, ekstrakt waniliowy i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą.
3. Blaszkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki maczać w kakaowym mleku i na dnie blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników, patrz FILM. Na herbatniki wyłożyć 3 spore łyżki kremu i wyrównać. Znów herbatniki maczać w kakaowym mleku i na kremie ułożyć drugą warstwę. Wyłożyć 3 spore łyżki kremu, wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbatników maczanych w mleku. Znów wyłożyć krem, herbatniki, krem i na końcu piątą warstwę herbatników.
4. Blaszkę z wierzchu nakryć folią spożywczą, patrz FILM i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Przygotujemy polewę:
5. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Zdjąć folie spożywczą, nakryć je deseczką i odwrócić ciasto do góry dnem, patrz FILM. Zdjąć blaszkę i ostrożnie papier do pieczenia. Gotową polewą udekorować ciasto, na wierzchu ułożyć owoce.
Ciasto przechowywać w lodowce.
Smacznego! :)
czy mleko skondensowane trzeba wcześniej gotować?
nie, nie trzeba, pozdrawiam
Wypróbowany na imieniny, bardzo smaczny, nie miałam świeżych jeżyn więc zrobiłam z nich nie słodką frużelinę i polałam.
Moje było dość zwarte. Zobaczymy czy twarde nie będzie. Na razie jest w piekarniku. Dałam kilka truskawek i malin. Czekam na efekt.
U mnie masa przygotowana wg przepisu wyszła dość rzadka, przez co ciasto nie jest stabilne – przy krojeniu i podawaniu traci formę. Smak jednak wszystko wynagradza. Ciasto jest przepyszne.
Znakomity deser. Korzystam regularnie z Pani przepisów i w tym miejscu chcę podziękować za precyzję i klarowność w podanych recepturach. Widać Pani pasję. Przepisy Pani są świetne. Kawał dobrej roboty!
dziękuję bardzo! pozdrawiam ciepło
Czy może być blaszka 30 x 10?
myślę, że tak, pozdrawiam
Deser super. Szybki w przygotowaniu i znikaniu ,bo jest przepyszny,moim zdaniem lepszy od tiramisu;) co do śmietanki do kremu,użyłam 30% i chyba ubiłam jej więcej niż w przepisie, dałam mleczko z tubki 150ml…ciasto się udało…
P.s Super przepis P.Natalio ,dziękuję.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy mleko słodzone w puszce można zastąpić niesłodzonym i dodać cukier puder wg uznania? pozdrawiam słodziutko
wtedy będzie za wodniste, tak myślę, pozdrawiam serdecznie
Brakuje mi wykonaniu konkretnej informacji odnośnie mleka, tzn, mleko wlać.. ale które, bo jest w przepisie zwyczajne i jest w przepisie skondensowane, super byłoby to dodać
Czy smietana moze byc 30%?
nadaje, ale może deser popłynąć, pozdrawiam
Ciasto idealne, pyszne.
Pyszne, robiłam kilka razy.
Wczoraj przygotowałam a dzisiaj poczęstuje moich gości,łatwy pięknie wygląda a smakuje jeszcze lepiej
Witam. Czy składniki muszą być schłodzone czy mogą być w temperaturze pokojowej? Pozdrawiam :)
śmietanka musi być schłodzona, bo się nie ubije, pozdrawiam
Czy takim kremem można przełożyć biszkopt?
myślę, ze tak, pozdrawiam serdecznie