Proste Ciasto Orzechowe z Jabłkami Bez Cukru Fit – Dzisiaj powrót do „Zdrowej Środy”, której dawno nie było w Małej Cukierence. Ostatnio sporo osób prosiło o nowy przepis na ciasto bez cukru i trochę mniej kaloryczne, więc przygotowałam pyszne, wilgotne ciasto z jabłkami i orzechami. Jest bez białego cukru z małą ilością tłuszczu, a w smaku jest wyśmienite i ładnie pachnie. W przygotowaniu jest proste, szybkie i nie musimy nawet wyciągać miksera, bardzo polecam! (Inspiracja z książki „wypieki dla diabetyków” Agata Lewandowska).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciasto Orzechowe z Jabłkami Bez Cukru Fit
Składniki:
550g jabłek (około 3 nieduże jabłka)
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
15g otrąb pszennych
140g ksylitolu
70g posiekanych orzechów włoskich
30g posiekanych migdałów
200ml mleka migdałowego bez cukru
1 duże jajko
50ml oleju
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.
2. Do miski wlać mleko, dodać jajko, olej i wymieszać do połączenia składników.
3. Do drugiej miski wyspać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, otręby, ksylitol i bakalie, wymieszać łyżką.
4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników, patrz FILM. Dodać pokrojone jabłka i znów krótko wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10-15 minut i po tym czasie wyjąć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na dość spore kawałki.
Udanych wypieków :)
Bardzo dobre ciasto, szybkie w wykonaniu. Zamiast otrębów dałam płatki owsiane górskie (poszatkowane nożem ;)) i 100g ksylitolu i jak dla mnie mogłam dać jeszcze mniej (wg męża i syna już nie za słodkie).
Bardzo dobre ciasto, wilgotne. Ja słodzę ciasto tylko rodzynkami. Daję mieszankę bakalii. Dziękuję za łatwy przepis.
Czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej mogę użyć orkiszowej?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto wyszło bardzo smaczne, zrobiłam na mące przennej.Dzieki za przepis.
Jedna , wielka, wodnista, zakalcowa, jakby surowa mamalyga, porazka. Czasami mam wrazenie, ze zdjecia tych ciast z bananem lub bezcukrowe sa nieprawdziwe. Pieke od 30 lat, ale wlasnie te ciasta nigdy nie wychodza, jak ze zdjecia.
Popełniłam dziś z połowy porcji w formie muffinek (wyszło 11 babeczek). Zmiany: mąka razowa orkiszowa, mleko krowie, zamiast migdałów rodzynki, zmniejszyłam też trochę ilość ksylitolu. Bardzo smaczne i szybko się robi. Z pewnością do powtórzenia.
A mi wyszedł zakalec, a robiłam na mące tortowej, czy to mogło być przyczyną?
Czy można dodać łyżeczkę kakao?
myślę, że tak, pozdrawiam
Pyszne ciasto ,dziękuję za przepis.Proszę o więcej zdrowych słodkości,pozdrawiam serdecznie.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Podpinam się pod Ewę i też proszę o więcej zdrowych słodkości :)
To musiało być przepyszne ciasteczko!!! <3
Czy mogę zastąpić make pszenna, mąka bezglutenowa? Np jaglana, kukurydziana, ryżowa?
Co to jest Mleko migdalowe
Witam , czy można pominąć orzechy i migdały ? a jeśli nie mam otrębów pszennych czy mogę je zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi ?, albo czy też ewentualnie mogę pominąć? oraz czy powinnam piec ciasto tak jak Pani na najniższym poziomie czy tak jak piekę zawsze czyli na środkowym ? dziękuje pozdrawiam
myślę, że można pominąć orzechy i migdały, nie wiem jak będzie z płatkami, to już Pani zna swój piekarnika najlepiej, pozdrawiam serdecznie
…witam serdecznie. Jak zwykle kolejny, smaczny przepis na słodkości. Obecnie jestem na diecie, a fakt, że uwielbiam ciasta ten przepis pozwoli mi bez wyrzutów sumienia spałaszować kawałek tej pyszności :) Absolutnie nie oznacza to, że nie piekę ;) wręcz przeciwnie, piekę i korzystam z wielu przepisów Małej Cukierenki, a póżniej obdarowuję swoich bliskich i znajomych :)
to bardzo miłe, pozdrawiam serdecznie
Czy można zastąpić mąkę zwykłą pszenną? A ksylitol cukrem białym? Mleko migdałowe mlekiem krowim?
myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam
Jak długo i ile stopni piec w termoobiegu?
na termoobiegu 160C też przez około 60 minut, pozdrawiam