Proste Ciasto Orzechowe z Jabłkami Bez Cukru Fit – Dzisiaj powrót do „Zdrowej Środy”, której dawno nie było w Małej Cukierence. Ostatnio sporo osób prosiło o nowy przepis na ciasto bez cukru i trochę mniej kaloryczne, więc przygotowałam pyszne, wilgotne ciasto z jabłkami i orzechami. Jest bez białego cukru z małą ilością tłuszczu, a w smaku jest wyśmienite i ładnie pachnie. W przygotowaniu jest proste, szybkie i nie musimy nawet wyciągać miksera, bardzo polecam! (Inspiracja z książki „wypieki dla diabetyków” Agata Lewandowska).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciasto Orzechowe z Jabłkami Bez Cukru Fit
Składniki:
550g jabłek (około 3 nieduże jabłka)
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
15g otrąb pszennych
140g ksylitolu
70g posiekanych orzechów włoskich
30g posiekanych migdałów
200ml mleka migdałowego bez cukru
1 duże jajko
50ml oleju
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.
2. Do miski wlać mleko, dodać jajko, olej i wymieszać do połączenia składników.
3. Do drugiej miski wyspać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon, otręby, ksylitol i bakalie, wymieszać łyżką.
4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników, patrz FILM. Dodać pokrojone jabłka i znów krótko wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10-15 minut i po tym czasie wyjąć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na dość spore kawałki.
Udanych wypieków :)
Wyszedł straszny zakalec, następnym razem zrobiłam z połową mleka, wtedy wyszedł dobrze.