Ciasto Oczy Carycy

Ciasto Oczy Carycy – Dzisiaj zapraszam na pyszne, fantastycznie wyglądające ciasto z dwukolorowym biszkoptem, kremem, biszkoptami w kawie i galaretką. Jest trochę czasochłonne, ale warto je przygotować, ponieważ jest bardzo smaczne i apetycznie wygląda. Takie idealne, bogate ciasto na imprezę, przyjęcie rodzinne. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie samki się przegryzą. Przepis przygotowałam na życzenie jednej z czytelniczek Małej Cukierenki. Inspirację znalazłam na stronie przyślijprzepis.pl, ale przepis zmodyfikowałam. Bardzo polecam!
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Więcej pysznych przepisów na przekładańce znajdziecie tutaj: „Biszkopt z Kremem”(klik).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Oczy Carycy

Ciasto Oczy Carycy
Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
220g cukru
80ml oleju
1 łyżka octu
160g mąki ziemniaczanej
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
90g cukru
80ml oleju
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
200ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
400ml mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
200g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
2 zielone galaretki + 700ml gorącej wody
około 170-200g okrągłych biszkoptów
200ml ostygniętej dość mocnej kawy bez cukru
2-3 garście posiekanych orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%)
100g mlecznej czekolady
200g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)

Ciasto Oczy Carycy

Ciasto jasne:
1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Dodać cukier i dalej mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM. Dodać ocet i wymieszać krótko szpatułką. Na pianę z białek przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie szpatułką.

Ciasto ciemne:
2. Do miski przełożyć żółtka, dodać jajka, cukier i ubić mikserem na prawie białą, kremową masę. Dodać olej i wymieszać szpatułką. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie szpatułką.

3. Do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto.
Ciasto wyrównać i poprzecinać nożem (patrz FILM). Ciasto znów wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Do rondelka wlać 200ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę pszenną. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM) i biszkopt przekroić w poziomie na dwie część. Jedną cześć biszkoptu włożyć do blaszki z papierem. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

6. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą 700ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Galaretka ma trochę tężeć.

Dokończymy krem:
7. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

8. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać.
Biszkopty maczać w kawie i ułożyć je na kremie. Wierzch polać lekko tężejącą galaretką i ciasto wstawić do lodówki na około 10-15 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu ułożyć drugi kawałek biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem.

Polewa czekoladowa:
9. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem (patrz FILM).
Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto oczy carycy wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Ciasto Oczy Carycy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do wpisu „Ciasto Oczy Carycy”

  1. Pierwszy raz piekłam go cztery lata temu na chrzest córki, wyglądał identycznie! Był obłędny! Nie tylko smak, bo wyglad też przyciąga a przepis znalazłam w jakiejś starej gazetce

  2. Ciasto pięknie wygląda. Dzisiaj go upiekę. Na filmiku tak szybko i równo przekroiła Pani ciasto nożem strunowym. Jakiej firmy ma Pani ten nóż i czy struna jest ząbkowana czy gładka. Dziękuję za piękne wypieki i serdecznie pozdrawiam.

  3. Wspaniale wygląda dlatego właśnie to ciasto upiekę na imieniny ale mam pytanie czy to ciasto na górze przywarte jest do galaretki dość mocno czy raczej oddziela się od niej?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.