Ciasto Oczy Carycy

Ciasto Oczy Carycy – Dzisiaj zapraszam na pyszne, fantastycznie wyglądające ciasto z dwukolorowym biszkoptem, kremem, biszkoptami w kawie i galaretką. Jest trochę czasochłonne, ale warto je przygotować, ponieważ jest bardzo smaczne i apetycznie wygląda. Takie idealne, bogate ciasto na imprezę, przyjęcie rodzinne. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie samki się przegryzą. Przepis przygotowałam na życzenie jednej z czytelniczek Małej Cukierenki. Inspirację znalazłam na stronie przyślijprzepis.pl, ale przepis zmodyfikowałam. Bardzo polecam!
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Więcej pysznych przepisów na przekładańce znajdziecie tutaj: „Biszkopt z Kremem”(klik).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Oczy Carycy

Ciasto Oczy Carycy
Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
220g cukru
80ml oleju
1 łyżka octu
160g mąki ziemniaczanej
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
90g cukru
80ml oleju
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
200ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
400ml mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
200g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
2 zielone galaretki + 700ml gorącej wody
około 170-200g okrągłych biszkoptów
200ml ostygniętej dość mocnej kawy bez cukru
2-3 garście posiekanych orzechów włoskich
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%)
100g mlecznej czekolady
200g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)

Ciasto Oczy Carycy

Ciasto jasne:
1. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Dodać cukier i dalej mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM. Dodać ocet i wymieszać krótko szpatułką. Na pianę z białek przesiać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie szpatułką.

Ciasto ciemne:
2. Do miski przełożyć żółtka, dodać jajka, cukier i ubić mikserem na prawie białą, kremową masę. Dodać olej i wymieszać szpatułką. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie szpatułką.

3. Do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto.
Ciasto wyrównać i poprzecinać nożem (patrz FILM). Ciasto znów wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Do rondelka wlać 200ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę pszenną. Rozmieszany budyń wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM) i biszkopt przekroić w poziomie na dwie część. Jedną cześć biszkoptu włożyć do blaszki z papierem. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

6. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą 700ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Galaretka ma trochę tężeć.

Dokończymy krem:
7. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

8. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać.
Biszkopty maczać w kawie i ułożyć je na kremie. Wierzch polać lekko tężejącą galaretką i ciasto wstawić do lodówki na około 10-15 minut.
Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzchu ułożyć drugi kawałek biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem.

Polewa czekoladowa:
9. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem (patrz FILM).
Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto oczy carycy wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Ciasto Oczy Carycy

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Ciasto Oczy Carycy”

  1. Pierwszy raz piekłam go cztery lata temu na chrzest córki, wyglądał identycznie! Był obłędny! Nie tylko smak, bo wyglad też przyciąga a przepis znalazłam w jakiejś starej gazetce

  2. Ciasto pięknie wygląda. Dzisiaj go upiekę. Na filmiku tak szybko i równo przekroiła Pani ciasto nożem strunowym. Jakiej firmy ma Pani ten nóż i czy struna jest ząbkowana czy gładka. Dziękuję za piękne wypieki i serdecznie pozdrawiam.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.