Zapraszam na pyszne, sycące ciasto marchewkowe bez glutenu z bakaliami. Wilgotne od dużej ilości startej marchewki i romantyczne dzięki sporej ilości korzennych przypraw. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Zrobiłam je na przyjazd mojej bratowej, która jest uczulona na gluten i ciasto bardzo jej smakowało :). Jeśli nie mamy ochoty na kokosową śmietankę to możemy ją pominąć i ciasto np. posypać cukrem pudrem. Polecam i zapraszam na FILM.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto marchewkowe bez glutenu
Składniki na proste ciasto marchewkowe bez glutenu:
Ciasto:
3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (około 400g)
1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego)
3/4 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin)
3 jajka – osobno żółtka i białka
1/4 szklanki mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki kokosowej
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek (jak nie lubimy, możemy pominąć)
Wierzch:
200-230ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę ryżową i kokosową. Dodać przyprawy, sodę, wymieszać.
2. W drugiej misce wymieszać szpatułką lub łyżką marchewkę, cukier, oliwę, żółtka, aromat i mleko.
3. Następnie do suchych składników dodać mokre, wsypać orzechy, rodzynki i wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta (patrz, FILM).
5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 70 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Do blendera wlać śmietankę, olej kokosowy i wyspać cukier puder. Miksować przez chwilę, aż śmietanka zgęstnieje.
7. Proste ciasto marchewkowe wyjąć z blaszki i wierzch ciasta udekorować kokosową śmietanką. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Udanych wypieków:)
A jakie proporcje na dużą blaszkę 27 by Pani poleciła? Czy kokosową mąkę można wymienić na kukurydzianą?
Czy można zastąpić mleko wodą? Chwilowo jestem na diecie bez glutenu i nabiału, a chciałabym zjeść coś dobrego 😊
myślę, że też powinno się udać, pozdrawiam