Proste ciasto marchewkowe bez glutenu

Zapraszam na pyszne, sycące ciasto marchewkowe bez glutenu z bakaliami. Wilgotne od dużej ilości startej marchewki i romantyczne dzięki sporej ilości korzennych przypraw. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Zrobiłam je na przyjazd mojej bratowej, która jest uczulona na gluten i ciasto bardzo jej smakowało :). Jeśli nie mamy ochoty na kokosową śmietankę to możemy ją pominąć i ciasto np. posypać cukrem pudrem. Polecam i zapraszam na FILM.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Proste ciasto marchewkowe bez glutenu
Składniki na proste ciasto marchewkowe bez glutenu:
Ciasto:
3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (około 400g)
1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego)
3/4 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin)
3 jajka – osobno żółtka i białka
1/4 szklanki mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki kokosowej
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek (jak nie lubimy, możemy pominąć)
Wierzch:
200-230ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania

Proste ciasto marchewkowe

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę ryżową i kokosową. Dodać przyprawy, sodę, wymieszać.

2. W drugiej misce wymieszać szpatułką lub łyżką marchewkę, cukier, oliwę, żółtka, aromat i mleko.

3. Następnie do suchych składników dodać mokre, wsypać orzechy, rodzynki i wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta (patrz, FILM).

5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 70 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
6. Do blendera wlać śmietankę, olej kokosowy i wyspać cukier puder. Miksować przez chwilę, aż śmietanka zgęstnieje.

7. Proste ciasto marchewkowe wyjąć z blaszki i wierzch ciasta udekorować kokosową śmietanką. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto marchewkowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto marchewkowe z niespodzianką

Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie, bez cukru, fit

40 komentarzy do “Proste ciasto marchewkowe bez glutenu”

  1. Upiekłam, wszystko się udało i jest przepyszne :)
    Nie robiłam tej białej polewy, ponieważ cały dom jest na diecie. Następnym razem dodam mniej cukru.
    Nawet mojej Mamie smakowało chociaż sama wypieka cuda tyle, że bardziej kaloryczne ;)
    Dzięki, miłego dnia
    Ania

    Odpowiedz
  2. Pyszne, wilgotne i dobrze się kroi, co nie zawsze jest takie oczywiste przy bezglutenowych wypiekach :-) Zrobiłam z 200g marchewki i dwóch mocno dojrzałych bananów. Będę wracała do tego przepisu!

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam ciasto na mleku sojowym i jajkach przepiórczych (10 szt.), bo mój synek ma więcej alergii niż gluten. Nie miałam mąki kokosowej, więc dałam wiórki kokosowe. Na górę ubitą „śmietankę” z mleka kokosowego. Wyszło przepysznie!

    Odpowiedz
  4. Witam ;) dziękuje za przepis – ciasto wyszło pyszne, choć trochę zmodyfikowałam, ponieważ miałam niewielkie braki w szafkach :) zamiast mąki ryżowej dodałam pół na pół mąki kukurydzianej i orkiszowej pełnoziarnistej, pominęłam goździki i dodałam mleko migdałowe w troszkę większej ilości :) a słodziłam cukrem kokosowym. Na wierzch ciasta zrobiłam krem z awokado z karobem i miodem – pycha! co tu dużo pisać – świetny przepis! Jeszcze raz dziękuje!

    Odpowiedz
  5. fajny przepis należy tylko pamiętać, jeśli robimy ciasto dla osoby chorej np. na celiakię musimy tez sprawdzać przyprawy bo w nich tez występuje gluten np w sodzie

    Odpowiedz
  6. Dziękuję! Udalo się! Mąkę ryzową zastąpilam kukurydzianą i ciasto jest bardzo dobre … Krem mi nie wyszedl (za dlugo ubijalam), ale polalam tym co wyszlo i jest pycha, tylko wyglada nie tak ladnie jak z tym wierzchem :)

    Odpowiedz
  7. Chciałabym upiec to ciasto na wytłokach jakie zostały po soku z marchwi a jest tego sporo i w związku z tym z pewnością przydałoby się więcej jakiegoś płynu. Jak Pani myśli w jakiej ilości i czego najlepiej dodać?

    Odpowiedz
  8. Wspaniale i takie na bogato – pieknie pachnie, cudownie smakuje i ladnie wyglada. Uzylam o 1/4 wiecej skladnikow na 24 cm foremke. Z mak bezglutenowych uzylam 1/2 szkl. gryczanej, ok. 1/2 szkl. ziemniaczanej, 1/2 szkl. kaszy mannej i reszte standardowej bezglutenowej. Dalam tylko 1/2 szklanki cukru i to zupelnie wystarczylo. Polecam! :)

    Odpowiedz
  9. Bezglutenowo? Super, jednak chciałabym też uniknąć cukru. Czy mogę dać ksylitolu tyle co cukru, czy to za dużo? Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  10. Upieklam to ciasto dzis po raz pierwszy i wlasnie sie rodzinnie zajadamy.
    Za tydzien bedzie na pewno powtórka, bo jest rewelacyjne!!! Wchodzi na stałe do naszego menu :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz