Przepyszny placek z kruszonką, najsmaczniejszy jaki jadłam :) Przygotowuje się go bardzo szybko. Bardzo kruchy, delikatny, rozpływa się w ustach. Migdały dodają fantastycznego smaku i aromatu, a śliwki soczystości. Świetnie smakuje na ciepło. Gorąco polecam :) (przepis z gazety „Sól i pieprz” październik 10/2010)
Składniki:
200g miękkiego masła
150g cukru
200g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
150g mielonych migdałów
50g płatków migdałów
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
500-600g śliwek
Masło pokroić na małe kawałki, dodać cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, migdały i zagnieść krótko.
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać delikatnie mąką, ¾ ciasta wyłożyć dno tortownicy i lekko docisnąć. Posypać równomiernie płatkami migdałowymi i mąką ziemniaczaną.
Śliwki umyć, usunąć pestki. Rozłożyć na cieście ciasno obok siebie i równomiernie posypać pozostałą kruszonką (jeśli ciasto wyszło zbyt klejące, a nie kruszonka, to odrywać kawałeczki ciasta i układać na owocach). Piec w temperaturze 170-180°C przez około 50 minut. Przed podaniem placek można oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, ale uważam, że kruszonka jest tak pyszna, że już nic nie trzeba.
Smacznego :)
dziękuję i bardzo się cieszę:) życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie
Tak też wygląda :) Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, więc mam nadzieję, że jednak uda mi się je znaleźć o tej porze roku. Pozdrawiam i gratuluję bardzo fajnego bloga, często z niego korzystam :)
myślę, że można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej i użyć gruszek lub jabłek, placek jest super, bardzo polecam
I jeszcze jedno pytanie – czy nadały by się zamiast śliwek gruszki lub jabłka? :)
Czy myśli Pani, że można zastąpić zwykłą mąkę pszenną mąką pszenną pełnoziarnistą?
Pozdrawiam :)
naprawdę nie ma jajek,
pozdrawiam
Czy w tym cieście naprawdę nie ma jajek?
tak, mąki pszennej,
pozdrawiam
Witam, czy moge dodac zwyklej maki?
bardzo mi miło i bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Nie mam doświadczenia w kuchni, szczególnie w słodkościach. Trafiłam na Twoją stronę przez przypadek i regularnie z niej korzystam. Wszystko mi się udaje. Dziękuję Ci serdecznie za pomysły. Pozdrawiam.
tak można, tylko proszę owoce wcześniej rozmrozić,
pozdrawiam
Witam.
Czy do ciasta można użyć mrożonych śliwek lub innych owoców?
Cieszę się ,bardzo u mnie też szybko znika, uwielbiam to ciasto,
będę musiała zrobić jakieś nowe zdjęcia:)
pozdrawiam serdecznie
Fenomenalny! Piekłam już dwa razy, bo zostało mi trochę śliwek po robieniu powideł i aż żałowałam, że nie odłożyłam ich więcej. Cudnie pachnie, jeszcze lepiej smakuje i znika w 3 minuty ;)