Placek ze śliwkami i kruszonką

Przepyszny placek z kruszonką, najsmaczniejszy jaki jadłam :) Przygotowuje się go bardzo szybko. Bardzo kruchy, delikatny, rozpływa się w ustach. Migdały dodają fantastycznego smaku i aromatu, a śliwki soczystości. Świetnie smakuje na ciepło. Gorąco polecam :)  (przepis z gazety „Sól i pieprz” październik 10/2010)

Placek ze śliwkami i kruszonką 1

Składniki:
200g miękkiego masła
150g cukru
200g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
150g mielonych migdałów
50g płatków migdałów
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
500-600g śliwek

Masło pokroić na małe kawałki, dodać cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, migdały i zagnieść krótko.
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać delikatnie mąką, ¾ ciasta wyłożyć dno tortownicy i lekko docisnąć. Posypać równomiernie płatkami migdałowymi i mąką ziemniaczaną.
Śliwki umyć, usunąć pestki. Rozłożyć na cieście ciasno obok siebie i równomiernie posypać pozostałą kruszonką (jeśli ciasto wyszło zbyt klejące, a nie kruszonka, to odrywać kawałeczki ciasta i układać na owocach). Piec w temperaturze 170-180°C przez około 50 minut. Przed podaniem placek można oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, ale uważam, że kruszonka jest tak pyszna, że już nic nie trzeba.
Smacznego :)

Placek ze śliwkami i kruszonką 2

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

25 komentarzy do “Placek ze śliwkami i kruszonką”

  1. Tak też wygląda :) Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, więc mam nadzieję, że jednak uda mi się je znaleźć o tej porze roku. Pozdrawiam i gratuluję bardzo fajnego bloga, często z niego korzystam :)

    Odpowiedz
  2. myślę, że można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej i użyć gruszek lub jabłek, placek jest super, bardzo polecam

    Odpowiedz
  3. Nie mam doświadczenia w kuchni, szczególnie w słodkościach. Trafiłam na Twoją stronę przez przypadek i regularnie z niej korzystam. Wszystko mi się udaje. Dziękuję Ci serdecznie za pomysły. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Cieszę się ,bardzo u mnie też szybko znika, uwielbiam to ciasto,
    będę musiała zrobić jakieś nowe zdjęcia:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Fenomenalny! Piekłam już dwa razy, bo zostało mi trochę śliwek po robieniu powideł i aż żałowałam, że nie odłożyłam ich więcej. Cudnie pachnie, jeszcze lepiej smakuje i znika w 3 minuty ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz