Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową

Kolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej Cukierenki Pana Tomka M., dziękuję:) Bardzo polecam…

Ciasto z kremem i polewą czekoladowo - wiśniową

Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
450ml mleka
170g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
4 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
200g suszonych śliwek bez pestek
około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem)
Polewa:
200g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
125g masła lub margaryny
1 galaretka wiśniowa w proszku

1. Śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić je na co najmniej 1 godzinę (jeśli użyjemy alkoholu, proszę odstawić je na co najmniej 3 godziny).

Biszkopt:
2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

5. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

6. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-30 minut (biszkopt trochę opadnie, proszę się nie przejmować).

7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
8. Budyń z żółtkami rozmieszać w pół szklanki mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

9. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z żółtkami i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ogania i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

10. Do ostygniętej masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Wyłożyć go na biszkopt w blaszce i wyrównać.

11. Śliwki osączyć i pokroić je na kawałeczki. Ułożyć je na wierzchu ciasta.

Polewa:
12. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę, masło i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa (można to zrobić na parze; masy nie gotować).

13. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
Ostygniętą galaretkę, ale trochę ciepłą, wlać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Gdy polewa zacznie trochę tężeć wylać ją na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

Ciasto z kremem i polewą czekoladowo - wiśniową

Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do “Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową”

  1. Po ukrojeniu ciasta każda warstwa została osobno i się nie połączyły. Co robię źle? Bardzo lubię to ciasto Ale niestety rozwala mi się i przy podaniu wygląda bardzo nie estetycznie 😔

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam wg przepisu, chłodzi się na Wigilię. Ale biszkopt wyrósł mi na całą blachę. Musiałam odcinać górę. Czekam do wieczora żeby chociaż odrobinę spróbować.
    Uwielbiam Pani przepisy! Wesołych Świąt .

    Odpowiedz
  3. Wygląda obłędnie i zamierzam je popełnić :) jednak zastanawia mnie, czy z ilości podanych składników na polewę, biorąc pod uwagę podaną w przepisie wielkość blaszki, grubość tej warstwy czekoladowej będzie taka jak na zamieszczonej tutaj fotce?

    Odpowiedz
  4. Witam. Czy ciasto warto jest zrobić wczesniej przed podaniem np. 2dni- żeby się lepiej „uleżało”(kroiło)? :) Czy nie ma potrzeby nasączania biszkopta? Dziękuję z góry za szybką odpowiedź i pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
    • tak najlepiej dzień wcześniej, żeby przez noc postało w lodówce, można troszkę nasączyć biszkopt, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz