Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).

ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
140g cukru
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa rabarbarowa:
1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg)
160g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru
1 galaretka truskawkowa
Wierzch:
500g śmietanki kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka w proszku (może być dowolny smak, ja użyłam jagodowej)
Dodatkowo:
różowy cukier do ozdoby

Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie

Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Masa rabarbarowa:
7. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Przełożyć go do rondla z grubym dnem. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewać, mieszając, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać.

8. Dwa budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody i dodać je do gotującego się rabarbaru, znów zagotować. Zdjąć z ognia rabarbarowy budyń i dodać do niego galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści.

9. Gorącą masę rabarbarową wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
10. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać delikatnie tężejącą galaretką. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej, ja zrobiłam to przy użyciu foliowego woreczka z końcówką Wilton 2A.
Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

12. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przed podanie można posypać kolorowym cukrem.

Udanych wypieków:)

ciasto z rabarbarem

Mój rabarbar:).

rabarbar

19 thoughts on “Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie

  1. Nic dziwnego, że powstają u Ciebie rabarbarowe pyszności :). Taki rabarbar nie może się marnować :). Mnie, niestety, pozostaje jedynie zakup rabarbaru, ale to czynię z ochotą. Ciasta z jego dodatkiem zawsze smakują wspaniale :). Zatem zapisuję przepis, bo nie może mi umknąć :)..

  2. REWELACJA,CHOĆ U MNIE BEZ ŚMIETANY.Dawno nie zaglądałam do cukierenki zaglądam a tu rabarbar ,odrazu upiekłam ,bo zawsze rabarbar na cieście drożdżowym robiłam,no i nie zawiodłam się,dzięki za te pyszności pozdrawiam :D .Polecam tym co nie ” kochają ” rabarbaru :) :) :)

  3. Ciasto przepyszne :) uwielbiam rabarbar , ciasto podbiło moje serce :) Twoje przepisy ubóstwiam, bardzo często piekę z nich ciasta :)

  4. Rewelacyjne ciasto! Upiekłam wczoraj na urodziny męża. Smakowało wszystkim bardziej niż wszystko inne. Wprowadziłam jednak drobne innowacje. Do śmietany nie dodałam galaretki tylko żelatynę i posypałam to pokruszonymi bezami:)) Całość pyszna. Zastanawiam się jeszcze nad jednym: gdyby do rabarbaru dodać jeden budyń i jedną galaretkę albo dwie, żeby nie było masa nie było za luźna? Jak myślisz, to dobry pomysł? Nie chciałabym przedobrzyć, bo jest naprawdę super:)) Dziękuję za wspaniałe inspiracje. Pozdrawiam serdecznie.

  5. dodałabym jeden budyń i dwie galaretki, przy jednej może masa być za luźna, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)

  6. Upiekłam to ciasto na Dzień Matki, bardzo dobre, kwaskowate. Mój mąż powiedział, ze dla niego to jest „najwyższa półka” :)

Dodaj komentarz

.