Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą – Pyszne, nowe ciasto w Małej Cukierence. Wygląda fantastycznie i jest bardzo smaczne. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie. Jest delikatnie migdałowe i waniliowe. Troszkę kwaskowate od rabarbaru, z delikatną bezą. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 180g zimnego masła
- 60g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka z dużych jajek L
Nadzienie:
- 3-4 łyżki dżemu malinowego lub konfitury malinowej
- 450g rabarbaru pokrojonego na kawałeczki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałowych
Beza:
- 4 białka z dużych jajek L
- 200g cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
3. Ciastem wyłożyć przygotowaną blaszkę, ciasto można wyłożyć rękoma lub rozwałkować na wielkość blaszki, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Przygotujemy nadzienie.
Nadzienie:
4. Do pokrojonego rabarbaru dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać, aż rabarbar będzie dobrze obtoczony w mące.
5. Podpieczony spód posmarować dżemem malinowym i posypać płatkami migdałowymi. Na wierzchu ułożyć gęsto przygotowany rabarbar.
Beza:
6. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Cały czas miksując, dodawać po łyżce cukier, aż zużyjemy cały cukier. Ubijać jeszcze przez około 4-5 minut, aż cukier się rozpuści.
7. Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Bezę „ponaciągać” trochę łyżką, aby ciasto wyglądało bardziej apetycznie, patrz FILM. Na koniec wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Mam do Pani pytanie,najpierw spod kruchego ciasta pieczemy okolo 18 minut, potem znow całość pieczemy okolo 50 minut, czy to nie za dlugo????
Witam, nie za długo, pozdrawiam serdecznie
Robie to samo ciasto z innymi owocami jest tak samo pezepyszne
Ciasto obłędne idealne na ciepłe dni.
W koncu mam przepis -trochę go zmodyfikowałam czyli na spod zamiast cukru 50 g pudru i mniej masla 150 g.-spod jest kruchy .
Owoce to rabarbar,morele,borówka -ok 1 kg -pyszne wyszło!