Mega babeczki czekoladowe ciasteczkowy potwór – Zbliża się Dzień Dziecka, więc z tej okazji przygotowałam pyszne, mocno czekoladowe, wilgotne babeczki. Wyglądają wspaniale, w kształcie ciasteczkowego potwora i dzieci były zachwycone. Uważam, że są proste w przygotowaniu. Pamiętajmy tylko, aby przy kremie serek i masło miały na pewno temperaturę pokojową. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega babeczki czekoladowe ciasteczkowy potwór – Cookie Monster Cupcakes
Składniki na około 12 sporych babeczek:
Ciasto:
- 140g masła
- 60g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
- 50g dobrego, ciemnego kakao bez cukru
- 120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 170g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% (około 120g)
Krem – składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
- 150g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
- 120g masła w temperaturze pokojowej
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 3-4 krople aromatu śmietankowego (radzę użyć aromatu marki dr.Oetker)
- niebieski barwnik spożywczy (użyłam barwnika marki Wilton i Colour Mill)
Dodatkowo:
- cukrowe oczka (użyłam marki Wilton)
- mini ciasteczka (sama je upiekłam)
Ciasto:
1. Do rondelka z grubym dnem przełożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, krótko wymieszać.
3. Do czystej miski wbić jajka, dodać cukier, sól, cukier z wanilią i wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać szpatułką lub mikserem.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać 1/3 śmietany, wymieszać.
Dodać resztę mąki i resztę śmietany, krótko wymieszać szpatułką lub mikserem do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut. Po wyjęciu z piekarnika babeczki odstawić na około 10 minut i po tym czasie przenosić je do całkowitego ostudzenia.
6. Z ostudzonych babeczek wyciąć buzie, patrz FILM.
Krem:
7. Do miski przełożyć masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w trzech partiach dodać serek mascarpone, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Z ostatnią partią serka dodać 3-4 krople aromatu śmietankowego.
8. Następnie do kremu dodać barwnik spożywczy. Należy go dodawać po 1-2 krople, wymieszać i jeśli kolor ciągle nam nie odpowiada, dodać jeszcze 1-2 krople barwnika.
9. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką, użyłam tylki Wilton nr 233, patrz FILM. Kremem udekorować babeczki, ułożyć cukrowe oczka i mini ciasteczka.
(Myślę, że babeczki najlepiej smakują w dniu przygotowania).
Udanych wypieków:)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Bardzo proszę o przepis na te drobne ciasteczka z czekoladą. Pozdrawiam. Bożena
tak pamiętam, niedługo dodam, pozdrawiam serdecznie