Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu

Na kolejną „Zdrową Środę” przygotowałam pyszny deser wegański, bez cukru, bez glutenu. Bardzo sycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com)

Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu

Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu
Składniki:
Spód:
200g suszonych daktyli
100g orzechów włoskich
Nadzienie:
290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez około 4-5 godzin (można je moczyć przez całą noc)
120g mleczka kokosowego (tylko białą część, bez wody)
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sok z 1/2 cytryny
Karmel orzechowy:
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
2 spore łyżki masła orzechowego
szczypta soli
Dodatkowo:
około 40-50g gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka)

Spód:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem z orzechami włoskimi zemleć je w blenderze. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Karmel orzechowy:
2. Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą, zdjąć z ognia.

Nadzienie:
3. Orzechy nerkowca osączyć i przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować najlepiej na mus.
Nadzienie przełożyć do blaszki, na wierzch wylać połowę orzechowego karmelu i nożem przemieszać masy, robiąc esy – floresy. Ciasto wstawić do zamrażarki na około 2-3 godziny. Jeśli za bardzo się zmrozi przed krojeniem proszę odczekać około 20-30 minut.

4. Pozostały karmel orzechowy krótko podgrzać i ozdobić nim wierzch schłodzonego ciasta.
Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i polać nią wierzch ciasta.
Deser przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)

Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu”

  1. jakie są przesłanki do nazywania gorzkiej czekolady nie-wegańską? obecność tłuszczu palmowego? czy chodzi o czekolady deserowe, które są z mlekiem w proszku?

  2. Proszę o zdrowszą wersję, by w składzie obecny był jeden rodzaj białka.
    Szukam takiego przepisu. Czy zamiast orzechów nerkowca mogą być ziemne?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.