Nadziewane babeczki z dynią i kremem

Przepyszne babeczki z dynią i korzennymi przyprawami. Pięknie pachną i ładnie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nadzienie zrobiłam z Nutelli i serka waniliowego. Krem śmietankowy doprawiłam korzennymi przyprawami i powstał wyśmienity, smaczny deser, który wygląda bardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem do muffinów marki OXO, ciekawy gadżet :). Przy dużej ilości babeczek na pewno się sprawdzi (patrz film). Szpatułka w kolorze papilotek jak i piękna patera jest również marki Birkmann, a otrzymałam je do przetestowania od sklepu Leduvel.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka


babeczki z dynia

Nadziewane babeczki z dynią i kremem
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
3/4 szklanki purée z dyni
(przepis na purée z dyni jest tutaj: https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
Nadzienie:
90-80g kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam Nutelli)
50g waniliowego serka homogenizowanego
Krem:
200ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
120g serka mascarpone
3/4 łyżeczki cynamonu
po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
wiórki białej czekolady do posypania

babeczki z dynia

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.

2. W drugiej misce wymieszać mikserem puree z dyni, olej i cukier. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać mikserem do połączenia składników.

3. Do masy dodać w dwóch partiach mąkę z przyprawami, po każdym dodaniu wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami lub do sztywnych, trochę grubszych papilotek (patrz film). Ciasto nakładać do około 3/4 wysokości papilotek.

5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 25-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

babeczki z dynia

Nadzienie:
6. Czekoladowy krem wymieszać z serkiem na jednolitą masę.

7. Z ostygniętych babeczek wydrążyć środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować).

8. Środek babeczek napełnić nadzieniem. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie.

Krem:
9. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem (można pominąć fix). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Na końcu dodać przyprawy. Gotowy krem przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i udekorować nim babeczki. Możemy również krem nałożyć szpatułką. Wierzch posypać wiórkami białej czekolady.

Udanych wypieków:)

babeczki z dynia

Zapraszam na FILM.

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Orkiszowe ciasto dyniowe

Ciasto z kremem dyniowym

Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu

4 komentarze do “Nadziewane babeczki z dynią i kremem”

  1. Ten przepis to po prostu RE-WE-LA-CJA! :) Pierwszy raz robiłem wypieki z użyciem dyni, babeczki są kosmiczne pyszne! Począwszy od samego ciasta, przez nadzienie, aż po krem… euforia dla kubków smakowych :) nie przesadzam! Na drugi dzień robiłem kolejną porcję, bo pierwsza poszła błyskawicznie ;) dzięki wielkie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz