Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami – Przepyszne, truskawkowe babeczki z aromatem śmietankowym, na jogurcie. Bardzo wilgotne, mięciutkie i sycące, o cudownym zapachu. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Użyłam dużych papierowych foremek, do których mogłam nałożyć więcej ciasta, dlatego wyszło mi 10 dużych babeczek. Jeśli użyjemy normalnych papilotek, spokojnie wyjdzie nam 12 sztuk. Polecam …

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami
Składniki na 12 babeczek:
300g mąki
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
120g jasnego, brązowego cukru (lub zwykłego)
80ml oleju
250g jogurtu naturalnego
aromat śmietankowy
200g umytych, obranych truskawek

1. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli.

2. W drugiej misce wymieszać olej, jajko, cukier, jogurt i parę kropli aromatu śmietankowego.

3. Truskawki pokroić na niewielkie kawałeczki, dodać do mąki, wymieszać.

4. Połączyć ze sobą wszystkie składniki krótko mieszając. Przekładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 25 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Muffiny z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

55 komentarzy do wpisu „Muffiny z truskawkami”

  1. Próbowałam robić muffinki już wiele razy (na słodko i na słono), ale nigdy mi nie wychodziły – a to nie wyrastały, a to się nie dopiekały, albo były suche. Dodatkowo nigdy nie wiem co to znaczy „wymieszać krótko”, „pomieszać niedbale”, bo mnie takie „szybkie”, czy „niedbałe” mieszanie nie satysfakcjonowało (przecież nie mogę zostawić ciasta z nierozmieszaną mąką!). Tak więc ja i muffiny nie mamy po drodze. ALE… Muffiny z tego przepisu to mój pierwszy sukces! Nie mogę w to uwierzyć, cieszę się, że na niego trafiłam, bo to takie szybkie! Dziękuję :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.