Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami – Przepyszne, truskawkowe babeczki z aromatem śmietankowym, na jogurcie. Bardzo wilgotne, mięciutkie i sycące, o cudownym zapachu. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Użyłam dużych papierowych foremek, do których mogłam nałożyć więcej ciasta, dlatego wyszło mi 10 dużych babeczek. Jeśli użyjemy normalnych papilotek, spokojnie wyjdzie nam 12 sztuk. Polecam …

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami
Składniki na 12 babeczek:
300g mąki
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
120g jasnego, brązowego cukru (lub zwykłego)
80ml oleju
250g jogurtu naturalnego
aromat śmietankowy
200g umytych, obranych truskawek

1. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli.

2. W drugiej misce wymieszać olej, jajko, cukier, jogurt i parę kropli aromatu śmietankowego.

3. Truskawki pokroić na niewielkie kawałeczki, dodać do mąki, wymieszać.

4. Połączyć ze sobą wszystkie składniki krótko mieszając. Przekładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 25 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Muffiny z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

55 komentarzy do “Muffiny z truskawkami”

  1. Próbowałam robić muffinki już wiele razy (na słodko i na słono), ale nigdy mi nie wychodziły – a to nie wyrastały, a to się nie dopiekały, albo były suche. Dodatkowo nigdy nie wiem co to znaczy „wymieszać krótko”, „pomieszać niedbale”, bo mnie takie „szybkie”, czy „niedbałe” mieszanie nie satysfakcjonowało (przecież nie mogę zostawić ciasta z nierozmieszaną mąką!). Tak więc ja i muffiny nie mamy po drodze. ALE… Muffiny z tego przepisu to mój pierwszy sukces! Nie mogę w to uwierzyć, cieszę się, że na niego trafiłam, bo to takie szybkie! Dziękuję :)

    Odpowiedz
  2. PRZEPYSZNE!!!! już nie mogę się odczekać na świeże owoce by móc zrobić je znowu, robiłąm je już 2 razy i na pewno będzie ich więcej! są super smaczne :)

    Odpowiedz
  3. A jeśli chciałabym upiec mini-muffinki, połowę mniejsze od zwykłych, to ile powinnam skrócić czas pieczenia? Zawsze mam z tym problem:/

    Odpowiedz
  4. Czy te muffinki, smakuja rownie pysznie nastepnego dnia, bo chcialabym je upiec na dzien mamy do przedszkola w niedziele? Ile razy cos pieke z Pani strony, to wszytsko znika tego samego dnia:) pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. bo tam można wybrać co chcesz, żeby było wydrukowane, przez naciśnięcia na tekst lub zdjęcie usuwa się je
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Nacisnęłam ikonkę ”print friendly” i wydrukowało mi aż 4 strony ze wszystkimi zdjęciami, to raczej nie jest przyjazne środowisku.Wystarczyłaby mi 1 strona ;)

    Odpowiedz
  7. Zobaczyłam ten przepis godzine temu a teraz juz… Muffinki upieczone:) Piekne, pachnące i cudownie wilgotne:) Polecam. Szybko, łatwo i .. smakowicie:)

    Odpowiedz
  8. cudny przepis! wychodzą takie jak na obrazku! zrobiłam z mango i czekoladą zamiast truskawek, bałam się, że może nie urosną tak jak trzeba! wyszly pyszne! dzięki za przepis! :) pozdrawiam!

    Odpowiedz
  9. Bardzo pyszne muffinki. Zamiast jogurtu naturalnego użyłam waniliowego, bo tylko taki miałam i tak wyszły rewelacyjne :) Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
  10. What a beautiful blog you have! Your pictures are absolutely gorgeous and all your food looks SO good – especially these wonderful muffins. Fabulous!

    Odpowiedz
  11. Co do Ciebie wchodzę to mam ślinotok:DDD
    Pysznie u Ciebie jak zwykle, a bułeczki muszę spróbować upiec bo wyglądają przepysznie. Pozdrawiam smacznie;DDD

    Odpowiedz
  12. Natalio!
    Ale ze mnie blondynka! Dopiero teraz zobaczyłam Twoje imię, ale lepiej późno, niż wcale!
    Najlepsze myśli posyłam i zadbaj o siebie :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz