Muffiny z truskawkami – Przepyszne, truskawkowe babeczki z aromatem śmietankowym, na jogurcie. Bardzo wilgotne, mięciutkie i sycące, o cudownym zapachu. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Użyłam dużych papierowych foremek, do których mogłam nałożyć więcej ciasta, dlatego wyszło mi 10 dużych babeczek. Jeśli użyjemy normalnych papilotek, spokojnie wyjdzie nam 12 sztuk. Polecam …
Muffiny z truskawkami
Składniki na 12 babeczek:
300g mąki
2 płaskie łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
120g jasnego, brązowego cukru (lub zwykłego)
80ml oleju
250g jogurtu naturalnego
aromat śmietankowy
200g umytych, obranych truskawek
1. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli.
2. W drugiej misce wymieszać olej, jajko, cukier, jogurt i parę kropli aromatu śmietankowego.
3. Truskawki pokroić na niewielkie kawałeczki, dodać do mąki, wymieszać.
4. Połączyć ze sobą wszystkie składniki krótko mieszając. Przekładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 25 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Czy po wymieszaniu ciasto jest gęste?
Mięciutkie, wilgotne, cudowne!
Próbowałam robić muffinki już wiele razy (na słodko i na słono), ale nigdy mi nie wychodziły – a to nie wyrastały, a to się nie dopiekały, albo były suche. Dodatkowo nigdy nie wiem co to znaczy „wymieszać krótko”, „pomieszać niedbale”, bo mnie takie „szybkie”, czy „niedbałe” mieszanie nie satysfakcjonowało (przecież nie mogę zostawić ciasta z nierozmieszaną mąką!). Tak więc ja i muffiny nie mamy po drodze. ALE… Muffiny z tego przepisu to mój pierwszy sukces! Nie mogę w to uwierzyć, cieszę się, że na niego trafiłam, bo to takie szybkie! Dziękuję :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam! Bardzo mnie ciekawi czy mogłabym został tradycyjnej mąki użyć pełnoziarnistej?
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Proste i pyszne, smakowały wszystkim poczęstowanym – od lat 3 do 80 ;)
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
PRZEPYSZNE!!!! już nie mogę się odczekać na świeże owoce by móc zrobić je znowu, robiłąm je już 2 razy i na pewno będzie ich więcej! są super smaczne :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
No i muffinki z truskawkami zrobione :) Pyszności! Kolejny udany przepis :)
danio chyba tak, tylko proszę dać mniej cukru, pozdrawiam
czy zamiast jogurtu naturalnego można by tak użyć np. danio ?
chyba trzeba je piec tak przez około 18-20 minut, musi Pani je obserwować, pozdrawiam
A jeśli chciałabym upiec mini-muffinki, połowę mniejsze od zwykłych, to ile powinnam skrócić czas pieczenia? Zawsze mam z tym problem:/
cieszę się że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
Bardzo smaczne, rozeszły sie z prędkością światła
Dziekuje za przepis .
Bez termoobiegu w temperaturze 180oC też przez około 25-27 minut, pozdrawiam
W jakiej temperaturze piec bez termoobiegu i ile minut?
dałem maliny zamiast truskawek i zrobiły się fioletowe
wspaniale:) dziękuję pozdrawiam serdecznie
Pieklam i sa rewelacyjne :-)
miło mi, smacznego! pozdrawiam
Świetne babeczki! Wychodzą obłędne. A na dodatek moje pierwsze (dopiero zaczynam moje wypieki). Pozdrawiam :-)
tak, powinny być dobre, ale najlepiej smakują w dzień upieczenia, pozdrawiam serdecznie :)
Czy te muffinki, smakuja rownie pysznie nastepnego dnia, bo chcialabym je upiec na dzien mamy do przedszkola w niedziele? Ile razy cos pieke z Pani strony, to wszytsko znika tego samego dnia:) pozdrawiam.
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Przepyszne muffinki! Mąż siedzi koło mnie i wcina jedną za drugą :) Dziękuję za prosty, świetny przepis! Pozdrawiam!
bo tam można wybrać co chcesz, żeby było wydrukowane, przez naciśnięcia na tekst lub zdjęcie usuwa się je
pozdrawiam
Nacisnęłam ikonkę ”print friendly” i wydrukowało mi aż 4 strony ze wszystkimi zdjęciami, to raczej nie jest przyjazne środowisku.Wystarczyłaby mi 1 strona ;)
cieszę się:) smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Zobaczyłam ten przepis godzine temu a teraz juz… Muffinki upieczone:) Piekne, pachnące i cudownie wilgotne:) Polecam. Szybko, łatwo i .. smakowicie:)
tak, można
pozdrawiam:)
Wyglądają super i te papilotki!
a czy można zamiast jogutru użyć maślanki?
Wyglądają bardzo apetycznie! I stojak też super, od dawna już o podobnym marzę :)
bardzo ciekawe dodatki mango i czekolada trzeba będzie spróbować,
pozdrawiam:)
cudny przepis! wychodzą takie jak na obrazku! zrobiłam z mango i czekoladą zamiast truskawek, bałam się, że może nie urosną tak jak trzeba! wyszly pyszne! dzięki za przepis! :) pozdrawiam!
Myślę, że można użyć mrożonych,
pozdrawiam
Dzień dobry mam takie pytanie czy zamiast świeżych owocow mozna użyć mrozonych ?? Pozdrawiam
Bardzo pyszne muffinki. Zamiast jogurtu naturalnego użyłam waniliowego, bo tylko taki miałam i tak wyszły rewelacyjne :) Dzięki za przepis!
bardzo się cieszę :)
dzięki za odp, dzisiaj robię już drugi raz :) pyszne!
tak można
pozdrawiam
Czy można dodać po prostu proszku do pieczenia zamiast sody?
Brenda, I’m so glad you visited me :)
thank you so much for the lovely comment!
What a beautiful blog you have! Your pictures are absolutely gorgeous and all your food looks SO good – especially these wonderful muffins. Fabulous!
:) pozdrawiam
i zachęcam do pieczenia :)
Co do Ciebie wchodzę to mam ślinotok:DDD
Pysznie u Ciebie jak zwykle, a bułeczki muszę spróbować upiec bo wyglądają przepysznie. Pozdrawiam smacznie;DDD
dzięki Bernika :)
bułeczko.. muffinki sa piekne!
To dopiero mój drugi wpis z imieniem,
dziękuję Ewo :)
pozdrawiam
Natalio!
Ale ze mnie blondynka! Dopiero teraz zobaczyłam Twoje imię, ale lepiej późno, niż wcale!
Najlepsze myśli posyłam i zadbaj o siebie :).
Małe dzieła sztuki!
Ale pysznie wygladaja !