Ciasto z truskawkami i kruszonką


Przepis powstał, ponieważ ostatnio mam mało czasu, a dużo osób pytało mnie o ciasto z truskawkami, dlatego na początek sezonu truskawkowego zapraszam na przepyszne, proste ciasto, które cudownie pachnie owocami, cynamonem i podpieczonymi orzechami w kruszonce. Jest bardzo miękkie, wilgotne i wygląda bardzo apetycznie. Kolejne ciasto z kategorii „najłatwiejsze ciasta świata” wystarczy wymieszać ze sobą składniki (nie wyciągamy nawet miksera). Jestem bardzo zadowolona z tego ciasta, gorąco polecam…. (przepis jest wypadkową przepisów na muffinki i ciasta z owocami).



składniki:
140g mąki
110g mąki pszennej razowej
120g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
150g umytych, obranych truskawek
1 jajko
180ml mleka
80ml oleju
aromat śmietankowy
kruszonka:
70g zmielonych orzechów włoskich
50g jasnego brązowego cukru
30g mąki
150g umytych, obranych truskawek
2 łyżki oleju

Kruszonka:
1. Wymieszać zmielone orzechy, cukier i mąkę. Truskawki pokroić na kawałeczki, odstawić.

Ciasto:
2. Wymieszać razem mleko, jajko, olej i parę kropli aromatu śmietankowego.

3. W drugiej misce połączyć obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. Truskawki drobno pokroić i dodać do mąki, wymieszać. Wlać mokre  składniki i krótko wymieszać.

4. Ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20cm. Do suchych składników kruszonki dodać truskawki, wymieszać. Rozłożyć ją równomiernie na wierzchu ciasta i skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 55 minut.

Udanych wypieków :)

7 thoughts on “Ciasto z truskawkami i kruszonką

Dodaj komentarz

.