W Małej Cukierence sezon truskawkowy w pełni:). Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny z truskawkami i białą czekoladą. Pyszne, wilgotne, aromatyczne, puszyste. Biała czekolada przypiecze się z wierzchu i podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Babeczki zniknęły błyskawicznie, ale jedna ukryta na drugi dzień smakowała równie dobrze:) Bardzo polecam… (przepis ze strony exclusively food).
Muffiny z truskawkami i białą czekoladą
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej, przepis na około 18 babeczek:
2 łyżki soku z cytryny
250ml mleka
120ml oleju
1 jajko
300g przesianej mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
150g cukru
170g poszatkowanej białej czekolady
200g obranych, pokrojonych truskawek
1. Wymieszać sok z cytryny, mleko, olej, jajko, na jednolitą masę (można energicznie łyżką lub krótko mikserem na najniższych obrotach).
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
Dodać cukier, białą czekoladę, wymieszać.
Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
3. Na końcu do mąki wlać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremki lub do foremek silikonowych. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 24-26 minut. Po upieczeniu odczekać około 10-15 minut i babeczki wyjąć z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Piękne zdjęcia :) Dopracowane w każdym calu :) http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html Zapraszam do mnie i czekam na Pani ocenę:)
dziekuje :)
zamiast oleju roztopione masło lub margaryna, może Pani piec na funkcji termoobieg tylko proszę zmniejszyć temperaturę do 170oC,
pozdrawiam
co mogę dodać zamiast oleju? i czy mogę piec na funkcji termoobieg, ponieważ piekarnik odmawia mi posłuszeństwa i funkcja góra-dół nie zawsze działa
ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz, pozdrawiam
zrobiłam i wyszły przepyszne! biała czekolada świetnie komponuje się z truskawkami, mniam! :)
cieszę się:) pozdrawiam ciepło
Sprawdziły się na pikniku szkolnym – pozdrawiam
ja dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
zrobiłam wczoraj i wyszły przepyszne :) a do tego przepis, którego nie da się zepsuć! super, dziękuję ;)
Zrobiłam je dzisiaj i są rewelacyjne! Zrobiłam z podwójnej porcji zmniejszając ilość cukru do 250g a białej czekolady 200g i uważam że wystarczająco słodkie.
Jedne z najpyszniejszych :)
myślę, że może krówkami lub bakaliami, ale z białą czekoladą dobrze smakują,
pozdrawiam
Pycha! Ile się tam dzieje na zdjęciach!
Wyglądają smakowicie! Czy można czymś zastąpić biała czekoladę?