Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

W Małej Cukierence sezon truskawkowy w pełni:). Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny z truskawkami i białą czekoladą. Pyszne, wilgotne, aromatyczne, puszyste. Biała czekolada przypiecze się z wierzchu i podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Babeczki zniknęły błyskawicznie, ale jedna ukryta na drugi dzień smakowała równie dobrze:) Bardzo polecam… (przepis ze strony exclusively food).

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej, przepis na około 18 babeczek:
2 łyżki soku z cytryny
250ml mleka
120ml oleju
1 jajko
300g przesianej mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
150g cukru
170g poszatkowanej białej czekolady
200g obranych, pokrojonych truskawek

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

1. Wymieszać sok z cytryny, mleko, olej, jajko, na jednolitą masę (można energicznie łyżką lub krótko mikserem na najniższych obrotach).

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
Dodać cukier, białą czekoladę, wymieszać.
Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.

3. Na końcu do mąki wlać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremki lub do foremek silikonowych. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 24-26 minut. Po upieczeniu odczekać około 10-15 minut i babeczki wyjąć z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

30 komentarzy do “Muffiny z truskawkami i białą czekoladą”

  1. zamiast oleju roztopione masło lub margaryna, może Pani piec na funkcji termoobieg tylko proszę zmniejszyć temperaturę do 170oC,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. co mogę dodać zamiast oleju? i czy mogę piec na funkcji termoobieg, ponieważ piekarnik odmawia mi posłuszeństwa i funkcja góra-dół nie zawsze działa

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam je dzisiaj i są rewelacyjne! Zrobiłam z podwójnej porcji zmniejszając ilość cukru do 250g a białej czekolady 200g i uważam że wystarczająco słodkie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz