Brownies z kaszy jaglanej

Na kolejną „Zdrową Środę” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania)

Brownies z kaszy jaglanej

Brownies z kaszy jaglanej
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej – 100g
3 łyżki oleju
3 jajka
1/2 szklanki kakao bez cukru
1/2 szklanki płynnego, naturalnego miodu
1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia)
1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego)
Dodatkowo:
płatki migdałowe, orzechy do posypania

1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować.

3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i orzechami. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika (ciasto bardzo mało rośnie).

4. Brownies po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Brownies z kaszy jaglanej

Print Friendly, PDF & Email

12 myśli na temat „Brownies z kaszy jaglanej

  1. Marta: – można dać masło, nie wiem ile to będzie około 15g

    ewelina: tak można użyć syropu klonowego lub daktylowego

    pozdrawiam serdecznie

  2. A mi ciasto wyszło za suche. Trzymałam się przepisu tylko piekłam dlużej – godzinę. Jak Pani myśli co zmienić następnym razem? Dac mniej sody? Piec krócej? Dac mniej jajek (dałam 3 male)? Dziekuje

Dodaj komentarz

.