W dzisiejszym poście będą, aż 3 słodkie propozycje. Biorę udział w akcji blogerskiej „Czas na małe co nieco” i tematem przewodnim są desery, które wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam…
Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem
Składniki:
3 duże twarde jabłka
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
około 1,5 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki naturalnego jogurtu
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
olej do smażenia
1. Jabłka obrać i pokroić na podłużne kawałki. Każdy kawałek obtoczyć w mące kukurydzianej.
2. Olej rozgrzać. Będzie dobrze rozgrzany, jeśli po wrzuceniu kawałeczka jabłka zacznie skwierczeć.
3. Na gorący olej wkładać kawałki jabłek obtoczone w mące kukurydzianej. Smażyć przez około 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią.
Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych.
4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze.
Smacznego! :)
Kruche pierogi z nutellą i bananem
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g schłodzonego masła
6 łyżek wody
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3 łyżki cukru
Nadzienie:
1 nieduży, dojrzały banan
1 łyżka soku z cytryny
100g nutelli
1/2 łyżki mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
250g greckiego jogurtu
2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać wodę i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody).
2. Banana rozgnieść, dodać nutellę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i wymieszać.
3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy koło 10cm. W każdy okrąg nakładać po sporej łyżeczce nadzienia i sklejać ze sobą brzegi ciasta, jak przy lepieniu pierogów.
Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciastka piec w temperaturze 220°C na funkcji góra-dół przez około 14 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek.
Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Tort jak zupa z makaronem
Składniki:
Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
450g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka octu winnego
50g kakao bez cukru
250g miękkiego masła
240g cukru pudru
6 jajek
350ml mleka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Krem czekoladowy:
150g gorzkiej czekolady
100g śmietanki kremówki 36%
Nadzienie:
100g śmietanki kremówki 36%
100g białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki)
Dodatkowo:
1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu
około 500g czerwonego lukru plastycznego
około 200-300g białego lukru plastycznego
żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy
Ciasto:
1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do mleka dodać ocet, aromat, wymieszać.
5. Do jajecznej masy w 4 partiach dodać mąkę z mlekiem, wymieszać.
6. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75-85 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem czekoladowy:
7. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi.
8. Masę czekoladową nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
9. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i nożem wyciąć środek ciasta (patrz zdjęcie poniżej). Środek ciasta posmarować dżemem.
Nadzienie:
10. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (ma być ciepła, ale nie gorąca).
11. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce.
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać białą czekoladę i krótko wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Dodać owoce.
13. W środek ciasta włożyć nadzienie, wyrównać i przykryć odciętym ciastem (kawałkiem ciasta, żeby przykryć wierzch nadzienia). Czekoladowym kremem posmarować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na około 2-3 godziny.
14. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i posmarować je resztą czekoladowego kremu. Z powrotem wstawić ciasto do lodówki na około 20 minut.
15. Rozwałkować czerwony lukier na grubość około 3-4mm i przykryć nim ciasto (patrz zdjęcie). Wyrównać przy brzegach i ciasto odwrócić. Zabarwić trochę lukier na jasny brąz, na zielono i żółto.
16. Brązowym lukrem nakryć wierzch ciasta. Z czerwonego lukru zrobić wałeczek i przykleić go wodą lub klejem jadalnym do krawędzie tortu. Z białego lukru zrobić sporo cienkich wałeczków, jak grubszy makaron. Z zielonego lukru zrobić kuleczki, z czerwonego plasterki papryczek, z białego i żółtego jajka. Wszystkie ozdoby z lukru położyć na wierzchu tortu.
17. Na koniec, do białego lukru dodać odrobinę czarnego i zagnieść. Z szarego lukru zrobić krawędź łyżki, poczekać, aż wyschnie i wbić ją w tort.
18. Tort położyłam na podkładce, którą przykryłam lukrem i zrobiłam efekt deseczek.
Udanych wypieków:)
Czy te jabłka można otoczyć w mące kokosowej?
nie wiem jak to będzie z mąką kokosową nigdy z nią nie smażyłam, pozdrawiam
dziękuję :) pozdrawiam serdecznie
i życzę powodzenia :)
ale fajne pomysły! frytki jabłkowe super, muszę wypróbować koniecznie, tort zupa ekstra i w cale nie takie trudne do zrobienia, zdobienie trochę jak w dzieciństwie zabawy z plasteliny i masy solnej, rewelacja. Uwielbiam takie niespodzianki. Pozdrawiam
Droga Natalio, dziękujemy za udział w akcji blogerskiej #CzasNaMałeCoNieco! Twoje przepisy to prawdziwa uczta dla oczu! Zwłaszcza tort „zupa z kluseczkami” robi wrażenie! Prawdziwe dzieło sztuki! Pozdrawiam, Ola z Pyszne.pl