Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem ciemnego piwa. Przepis powstał przy współpracy z wrocławskim browarem rzemieślniczym Warsztat Piwowarski. Powstało bardzo czekoladowe, aromatyczne ciasto z dodatkiem ciemnego piwa RISzard I, które jest smaczne, delikatnie słodkie. Ciasto wspaniale uzupełnia orzechowy krem, do którego również dodałam trochę piwa. Całość świetnie smakuje, a deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, bardzo polecam…
Piękne zdjęcia zrobiła Monika z bloga Przez Ogródek.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
300ml ciemnego piwa RISzard I Warsztat Piwowarski
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
200g miękkiego masła
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 duże jajka
220g jasnego brązowego cukru
30g kakao bez cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Krem:
250g serka mascarpone
250ml śmietanki kremówki 30%
3 kopiaste łyżki masła orzechowego (z orzeszków arachidowych, masło w temperaturze pokojowej)
50ml ciemnego piwa RISzard I Warsztat Piwowarski
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
posiekane, solone orzeszki ziemne do ozdoby
maliny do ozdoby
Ciasto:
1. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Piwo wlać do rondelka i podgrzewać, aż prawie się zagotuje (nie gotować). Gorącym piwem zalać czekolady i odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi (mogą zostać małe kawałeczki czekolady). Masę czekoladową odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól.
3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy wymieszać.
4. Do jajecznej masy dodać połowę mąki z kakao i dodać połowę piwnej masy, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i dodać pozostałą piwną masę, wymieszać krótko do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm lub 25x35cm (będzie trochę niższe) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 35 minut (jeśli większa blaszka to 30 minut). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Do miski przełożyć śmietankę, dodać serek, cukier puder, cukier z wanilią i fix. Ubić mikserem, aż masa stanie się gęsta i kremowa (żeby nie była bardzo sztywna). Do kremowej masy wlewać powoli piwo, cały czas mieszając mikserem, ubijamy na jednolity krem. Dodać masło orzechowe i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
7. Gotowym kremem ozdobić wierzch ciasta, ja przełożyłam krem do rękawa cukierniczego z metalową, okrągłą końcówką (Wilton A1) i zrobiłam ozdobne rozetki (patrz FILM). Ciasto posypać posiekanymi orzeszkami i malinami.
Udanych wypieków :)
Witam. Jakim bardziej komercyjnym piwem można zastąpić to które Pani użyła? Karmi? Książęce?
bardziej żywiec porter, pozdrawiam