Muffinki z jagodami i maślanką – Bardzo smakowite babeczki z jagodami :) Są sycące, świetnie się prezentują i pachną wanilią. Przyjemna odmiana na drugie śniadanie :)
Muffinki z jagodami i maślanką
Składniki na 12 sztuk:
200g jagód
120g masła
120g cukru
1 duże jajko
200g maślanki
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia owoców
½ łyżeczki sody
szczypta soli
aromat waniliowy
Jagody umyć i osączyć.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jajko roztrzepać widelcem i stopniowo dodać do masła, wlać maślankę i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżeczką mąki ziemniaczanej, sodą i solą, wymieszać. Masę mączną wsypać do maślanej, dodać parę kropli aromatu waniliowego i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki zwilgotnieją. Połowę jagód obtoczyć w mące ziemniaczanej i wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić owoców. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami. Na wierzchu ułożyć jagody i lekko je docisnąć. Piec w temperaturze 160oC -170oC przez około 25-30 minut.
Udanych wypieków :)
Czy mrożone jagody również będą się nadawały? Jeśli tak, to jak je przygotować żeby były ok?
ja bym ich raczej do tych muffin nie rozmrażała, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, również pozdrawiam
Super przepis,szybkie i smaczne
Pozdrawiam że Szczyrku,u nas dużo jagód w tym roku
hm nie wyszły za ładne, zbyt brązowe, opadły, ale w smaku ok
można tak lub tak, szybciej będzie mikserem, pozdrawiam
co to znaczy utrzeć? w makutrze czy mikserem?
Ogromnie się cieszę! dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Muffinki po prostu poezja! Chyba najlepsze jakie jadłam! Mniam!
Pięnie dzięuję…no to teraz będzie wybieranie :) oj będzie ciężko….:)
polecam babeczki czekoladowe najlepsze i z krówkami, na drugi dzień są takie same:
http://www.malacukierenka.pl/babeczki-czekoladowe-najlepsze.html
http://www.malacukierenka.pl/muffiny-z-jablkiem-krowkami-i-kruszonka.html
http://www.malacukierenka.pl/muffiny-z-jagodami-i-krowkami.html
pozdrawiam serdecznie
Witam,
synek zamówił do szkoły na dzień dziadka i babci babeczki. Czy na następny dzień będą nadal pyszne. Czy może poleci mi Pani inny przepis?
można użyć wiśni ze słoika i można je troszkę oprószyć mąką, pozdrawiam
Czy nogę zamiast jagód użyć wiśni ze słoika i czy wtedy muszę je obtaczać w mące?
wszystkie dobrze wyrastają, ale polecam
http://www.malacukierenka.pl/babeczki-czekoladowe-najlepsze.html
pozdrawiam serdecznie
Chciałabym niedługo zrobić muffinki. Zależy mi jednak na takich, które by ładnie wyrosły do góry, a nie pozostały płaskie.
Czy mogłaby Pani któreś polecić z Pani strony? – widzę, że jest ich tu sporo, proszę o podpowiedź. :)))