Orzechowe ciasto ze śliwkami w bezie

Orzechowe ciasto ze śliwkami w bezie – Smaczne ciasto ze śliwkami i uprażonymi orzechami oraz sporą ilością cynamonu. Owoce zanurzone są w kakaowo – cynamonowej bezie, dzięki czemu wierzch jest soczysty i bardziej aromatyczny. Spód ciasta jest piaskowy z wanilią, cynamonem i ze zmielonymi orzechami, które wcześniej prażymy przez chwilę w piekarniku, aby wydobyć z nich więcej aromatu. Ciasto jest smakowite, owocowe, z piankową bezą, jak dla mnie idealne do kawy, polecam…

Orzechowe ciasto ze śliwkami w bezie

Orzechowe ciasto ze śliwkami w bezie
Składniki:
Ciasto:
200g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
100g orzechów (włoskich, laskowych)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
Wierzch:
750g umytych, przepołowionych i wypestkowanych śliwek
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao

Ciasto:
1. Orzechy rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 8-10 minut w temperaturze 200oC (funkcja piekarnika góra-dół). Odstawić do ostygnięcia, a następnie zemleć.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i zmielone orzechy.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę i wymieszać.

4. Ubić białka i delikatnie wmieszać w masę.

5. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 31x 26, posmarowaną masłem i posypaną mąką.

Beza:
6. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier. Wsypać cynamon, kakao i miksować przez chwilę na najwyższych obrotach.

7. Cynamonową pianę rozłożyć równomiernie na cieście, poukładać śliwki i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 200oC (funkcja góra-dół), a następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 40 minut.

Udanych wypieków:)

Orzechowe ciasto ze śliwkami w bezie

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Orzechowe ciasto ze śliwkami w bezie”

  1. Wiesz co?;) denerwuje mnie ta Twoja strona;))) bo wszystkiego chcę próbować:) i moja rodzina:) nie ukrywam że od pewnego czasu ściągam wszystkie przepisy które tu proponujesz…masz szczęście Kochana:) bo jestem w ciąży więc diety mi obce, inaczej marnie,oj marnie by było….cieplutko pozdrawiam i dziękuję za kolejny przepis:)

  2. j – Dziękuję za tak miły komentarz:) i gratuluję!!! Wszystkiego Najlepszego, pozdrawiam serdecznie:)

    Majana – bardzo proszę:)

  3. robiłam ciasto wczoraj :) oczywiście, nie obeszło się bez żadnych komplikacji ( zapomniałam ubić pianę z białek do ciasta czy z bezy wyszła mi guma ;) ) ale nie poddam się i upiekę to ciasto jeszcze raz! :D
    mimo tego, smakuje całej rodzinie. ;)
    pozdrawiam, wierna FANKA. :>

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.