Orzechowe ciasto ze śliwkami w bezie – Smaczne ciasto ze śliwkami i uprażonymi orzechami oraz sporą ilością cynamonu. Owoce zanurzone są w kakaowo – cynamonowej bezie, dzięki czemu wierzch jest soczysty i bardziej aromatyczny. Spód ciasta jest piaskowy z wanilią, cynamonem i ze zmielonymi orzechami, które wcześniej prażymy przez chwilę w piekarniku, aby wydobyć z nich więcej aromatu. Ciasto jest smakowite, owocowe, z piankową bezą, jak dla mnie idealne do kawy, polecam…
Orzechowe ciasto ze śliwkami w bezie
Składniki:
Ciasto:
200g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
100g orzechów (włoskich, laskowych)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
Wierzch:
750g umytych, przepołowionych i wypestkowanych śliwek
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
Ciasto:
1. Orzechy rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 8-10 minut w temperaturze 200°C (funkcja piekarnika góra-dół). Odstawić do ostygnięcia, a następnie zemleć.
2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i zmielone orzechy.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę i wymieszać.
4. Ubić białka i delikatnie wmieszać w masę.
5. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 31x 26, posmarowaną masłem i posypaną mąką.
Beza:
6. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier. Wsypać cynamon, kakao i miksować przez chwilę na najwyższych obrotach.
7. Cynamonową pianę rozłożyć równomiernie na cieście, poukładać śliwki i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 200°C (funkcja góra-dół), a następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 40 minut.
Udanych wypieków:)
Ciasto bardzo dobre. Czuć orzechy, cynamon, a to bardzo dobre połączenie ze śliwkami. Wszystkim bardzo smakowało :)
cieszę się, że smakuje:) proszę pamiętać następnym razem o białkach,
pozdrawiam serdecznie
robiłam ciasto wczoraj :) oczywiście, nie obeszło się bez żadnych komplikacji ( zapomniałam ubić pianę z białek do ciasta czy z bezy wyszła mi guma ;) ) ale nie poddam się i upiekę to ciasto jeszcze raz! :D
mimo tego, smakuje całej rodzinie. ;)
pozdrawiam, wierna FANKA. :>
witam:)
wszystkie są pyszne, ale mi chyba najbardziej smakuje:
http://www.malacukierenka.pl/placek-ze-sliwkami-i-kruszonka.html
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-ze-sliwkami-i-orzechami-wloskimi.html
http://www.malacukierenka.pl/ciasto-ze-sliwkami-w-polewie.html
a to już jest w ogóle super
http://www.malacukierenka.pl/marcepanowe-ciasto-ze-sliwkami-i-brzoskwiniami.html
pozdrawiam:)
Jakie ciasto ze śliwkami polecam pani najbardziej ? Proszę o dopowiedz ;)
Oj jakie pyszności, to ciacho musi być wyśmienite, moje ulubione smaki:). Pozdrawiam :)
Jesli smakuje tak dobrze, jak wyglada, to ja sie pisze na to ciacho!
j – Dziękuję za tak miły komentarz:) i gratuluję!!! Wszystkiego Najlepszego, pozdrawiam serdecznie:)
Majana – bardzo proszę:)
Cuudowne ciacho! Mogę kawałek? :))
Pysznosci !
Wiesz co?;) denerwuje mnie ta Twoja strona;))) bo wszystkiego chcę próbować:) i moja rodzina:) nie ukrywam że od pewnego czasu ściągam wszystkie przepisy które tu proponujesz…masz szczęście Kochana:) bo jestem w ciąży więc diety mi obce, inaczej marnie,oj marnie by było….cieplutko pozdrawiam i dziękuję za kolejny przepis:)
jakie cudo!
bez wahania się skuszę ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Kakaowo-cynamonowa beza??? Łał, tego jeszcze nie przerabiałam! Brzmi świetnie!
Pyszności :) Mimo, że po orzechach piecze mnie język ;)