Pyszne ciasto z truskawkami, czekoladą i dodatkiem mleka w proszku. Bardzo puszyste, miękkie i wilgotne. W przygotowaniu jest w miarę szybkie, ładnie pachnie i wspaniale wyrasta. Uważam, że kolejna udana pozycja do kategorii „ciasta z truskawkami”. Polecam…
Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
Mleczne ciasto z truskawkami i czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub greckiego jogurtu
3/4 szklanki mleka w proszku
220g umytych, obranych truskawek + 1 łyżka mąki
100g grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1. Mleko w proszku energicznie wymieszać ze śmietaną, odstawić.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą (mieszać przez około 50 sekund).
5. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany z mlekiem, wymieszać do połączenia składników. Dodać resztę mąk i śmietany, wymieszać.
6. Truskawki pokroić i oprószyć 1 łyżką mąki. Razem z czekoladą dodać je do ciasta i wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto podawać pokrojone w grube plastry.
Udanych wypieków:)
– zmodyfikowany przepis ze strony parsleysagesweet.com
o ciekawe rozwiązanie, cieszę się, ze smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto bardzo udane!!! :) Ja nie miałam mleka w proszku pod ręką i użyłam zabielacza do kawy w proszku, tylko wtedy trzeba dodać więcej cukru.
Pozdrawiam
bardzo mi miło:) cieszę się bardzo, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciacho zrobiłam z jagodami mrożonymi ponieważ dzisiaj wszystko pozamykane ale z jagodami tez jest przepyszne dziękuje za przepis, napewno będę tu wracać
pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, dziękuję! pozdrawiam serdecznie
Pani Natalio – kolejny rewelacyjny przepis, za który bardzo dziękuję. Ciasto wyszło super z lekką modyfikacją, zamiast czekolady dałam pomarańczę pokrojoną w kawałeczki – coś niesamowitego. Pozdrawiam
bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto smakuje, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pięknie wyrosło, a w smaku to niebo w gębie! Dziękuję za cudowną stronę, piekę z Panią od jakiegoś czasu i nie zapeszam, ale każdy wypiek wychodzi wyśmienicie! Pozdrawiam!
Chodziło mi o mleko granulowane, ale te granulki wyglądają jak małe płatki :) Dziękuję za odpowiedź, właśnie zabieram się do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie!
nie wiem jakie to mleko w płatkach, ale chyba tak, też rozpuści się w śmietanie, pozdrawiam
A czy może być mleko w płatkach?
Asia: – przykro mi, że tak się stało, to dziwne b ciatso jest dosyć gęste,
Paulove: – Porcelana z owocami dostałam ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
pozdrawiam serdecznie
zrobiłam to ciasto, wyszło dobre tylko, że truskawki i czekolada opadły mi na dół ciasta i zrobiła się taka 'ciapa” :(
urzekają mnie twoje patery, filiżanki, talerzyki. Skąd ty je masz ? Są piękne <3
cieszę się, że smakuje, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie