Bardzo smaczne, orzeźwiające ciasto z rabarbarem. Delikatne, rozpływa się w ustach. Jest lekko kwaskowate, śmietankowe i waniliowe. Wspaniałe na upały. W przygotowaniu nie jest trudne i w miarę szybkie, tylko trochę trzeba poczekać, aż kompot rabarbarowy ostygnie. Tort moim gościom smakował i prosili o dokładkę. Polecam…
Śmietanowy Tort Rabarbarowy
Składniki:
Spód:
150g herbatników
100g biszkoptów
150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Wierzch:
750g rabarbaru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
4 łyżki syropu malinowego lub grenadyny (może być również różany)
9 łyżeczek żelatyny
150g cukru
400g schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
500g zmielonego twarogu (może być taki jak na sernik lub serek śmietankowy)
Dodatkowo:
200g schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
różowy barwnik spożywczy
cukrowe serduszka i różowa posypka cukrowa
Spód:
1. Herbatniki i biszkopty zemleć. Dodać do nich masło i wymieszać rękoma, aż składniki dobrze się połączą i powstanie gęsta masa. Przełożyć ją do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i lekko docisnąć.
Wierzch:
2. Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do rondelka z grubym dnem. Dodać cukier, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, syrop i wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż rabarbar się zagotuje. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go jeszcze przez około 10 minut, aż zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia.
3. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Następnie dodać do niej 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać ją do gorącego kompotu rabarbarowego i dokładnie wymieszać łyżką. Masę odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ser utrzeć z cukrem wanilinowym mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać do niego w 3 partiach masę rabarbarową i dokładnie wymieszać mikserem.
5. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać ją w masę rabarbarową (można łyżką lub mikserem na niskich obrotach). Gotową, dosyć gęstą masę przelać na spód w tortownicy. Wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
Dodatkowo:
6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej barwnik spożywczy i wymieszać. Tort wyjąć z lodówki i oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy. Wierzch ozdobić bitą śmietaną i posypać posypką cukrową.
Udanych wypieków:)
Rozkoszny ma kolor :)