Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką – Przepyszny makowiec na ucieranym spodzie z orzechową kruszonką. Soczysty, nie za słodki, idealny. Makowiec jest bardzo aromatyczny, spód ma waniliowy, masa makowa jest migdałowa z dodatkiem rumowych rodzynek. Całość dobrze komponuje się z maślaną kruszonką. Ciasto nie jest trudne, ale trochę czasochłonne, głównie ze względu na przygotowanie maku. Radzę zemleć mak 4 razy, co niektórych może dziwić, ale naprawdę ciasto będzie smaczniejsze. Makowiec piekłam parę razy i za każdym razem coś modyfikowałam, aż w końcu jestem zadowolona z rezultatu:). Bardzo smaczny, polecam…

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką
Składniki:
Ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
150g miękkiego masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4-1/5 szklanki mleka
Nadzienie:
500g maku
1L mleka
3 jajka
110g cukru
skórka starta z pół cytryny
200g zmielonych migdałów
100g rodzynek
50ml rumu
3/4 łyżeczki aromatu migdałowego
Kruszonka:
150g mąki
50g zmielonych orzechów laskowych
120g zimnego masła
80g cukru

Nadzienie:
1. Rodzynki zalać rumem i odstawić na parę godzin, najlepiej na noc.

2. Mleko zagotować, wsypać mak i gotować na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając (przykryć przykrywką, ale zostawić szczelinę, aby para trochę uchodziła, inaczej mak może wykipieć). Odstawić do ostygnięcia.

3. Zimny mak osączyć i zemleć 4 razy (tak 4!).

4. Do maku dodać 3 jajka, 110g cukru, skórkę cytrynową, migdały, osączone rodzynki i aromat migdałowy, wymieszać.

Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę szybko zagnieść, żeby powstały okruchy, odstawić.

Ciasto:
6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

7. Masło utrzeć (około 4 minut). Wyspać połowę cukru pudru, cukier waniliowy i dodać jedno jajko, chwilę miksować, aż składniki się połączą. Następnie dodać resztę cukru pudru i kolejne jajko, dokładnie wymieszać.

8. Dodać w 3 partiach mąkę, dolewając odrobinę mleka, tylko nie za dużo, ciasto ma być gęste.

9. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26cm, wyrównać. Na wierzch wyłożyć równomiernie masę makową i na końcu posypać ciasto kruszonką. Piekłam w temperaturze 180oC przez 55 minut na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Makowiec z kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Makowiec z kruszonką”

  1. Nie mam czym mielić maku, czy mogę go nie zmielić? Kupię taki zwykły sypki mak w torebce, czy n sie jakoś nie nadaje bez zmielenia?

  2. Jeszcze nie wybrałam makowca, którego będę piekła. Jeśli chodzi o ten przepis czy do masy makowej dajemy całe jajka czy można najpierw dodać same żółtka a z białek zrobić piane i w takiej postaci przełożyć do masy makowej i czy jeśli do masy dosypię bakalie , które uwielbiam to nic sie nie stanie? . I jeszcze jedno pytanie mój szwagier jest smakoszem makowców proszę mi pomóc czy dla takiej osoby ( aby ja zachwycić) upiekła by Pani ten makowiec czy makowiec z bakaliami na kruchym cieście.

  3. może Pani dodać żółtka, a później pianę z białek i dodać więcej bakalii, ja bardziej lubię makowiec z bakaliami na kruchym cieście, pozdrawiam serdecznie

  4. Zrobilam wczoraj ten makowiec i wlasnie po ostygnieciu pokroilam. Doskonały☺.Prosty, szybki i bardzo smaczny.Mak zawsze sama przygotowuje, mozna kupic suchy mak juz zmielony 3x ,tylko go doprawiamy. W gotowej masie makowej jest duzo chemii, po co tym truc siebie i rodzine.
    Serdecznie polecam.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.