Grzane wino z rumem

Grzane wino z rumem – Dzisiaj proponuję coś na dobrą rozgrzewkę. Grzane wino z cynamonem, goździkami i rumem, które ładnie pachnie pomarańczami. Już po pierwszym łyku czujemy przyjemne ciepło , które rozchodzi się po całym ciele. Smak grzańca w dużej mierze zależy od jakości wina i rumu, więc proponuję kupić najlepiej sprawdzone lub troszkę lepsze wino oraz rum. Przed podaniem radzę też sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.

Grzane wino z rumem
Składniki:
300ml wody
1 butelka wina wytrawnego lub półsłodkiego
2 laski cynamonu
3 goździki
3-5 łyżek cukru (słodzimy do smaku, ja dodałam 4 łyżki cukru i użyłam wina półsłodkiego)
100-120ml rumu
1/2 cytryny
1 pomarańcza

1. Wodę gotować z cynamonem, goździkami i cukrem przez 6-7 minut.

2. Następnie wlać wino i dodać pokrojoną w plastry cytrynę. Podgrzewać, aż wino będzie bardzo gorące, ale nie dopuścić do wrzenia.

4. W międzyczasie pokroić pomarańczę w plasterki.

3. Gorące wino zdjąć z ognia, wyjąć cytrynę i cynamon (możemy wino przecedzić) i dodać rum oraz pomarańczę. Gorące wino rozlać do szklanek z grubego szkła i od razu podawać.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do “Grzane wino z rumem”

  1. ja najbardziej do wypieków lubię „GOLDEN RUM” jest tani, ma wspaniały aromat i jest dostępny prawie w każdym sklepie, do grzanego wina też się nada, ale tak do picia to już lepiej troszkę droższe rumy ja wole białe:)Bacardi ale to już kwestia gustu, pozdrawiam serdecznie i Wesoły Świąt

    Odpowiedz
  2. Mała Cukierenko,
    chciałabym kupić rum, ale kompletnie nie znam się na tym temacie. Mogłabyś mi polecić dobry jakościowo rum? I lepiej biały czy ciemny?
    Z góry bardzo dziękuje za pomoc :))
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!

    Odpowiedz
  3. Wygląda zachęcająco! Co prawda grzane wini smakuje mi tylko w górach, ale z rumem może być ciekawą odmianą:).
    Pozdrawiam Cię Natalio serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz