Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami – Ciekawe połączenie maku z jabłkami. Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta. Polecam… (przepis z książki „Ciasta Sióstr Sercanek”)

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami
Składniki:
200g maku
1 szklanka cukru pudru (dałam 3/4 szklanki)
1/2 kostki margaryny
5 jaj
8 łyżek kaszy manny
1/2 kg jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g drobnych rodzynek (jeśli są duże to drobno pokroić)
2 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
kandyzowana papaja (można użyć innych owoców)
cukrowa posypka

Mak ugotować, osączyć i zemleć 3 razy. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, dodać mak wymieszać. Wlać margarynę, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, rodzynki, orzechy i osączone, utarte jabłka, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170°C przez około 50 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą (dodać jeszcze wody gdyby lukier był za gęsty). Polać lukrem ostygnięte ciasto, posypać papają i posypką cukrową.

Udanych wypieków :)

Makowiec z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

16 komentarzy do “Makowiec z jabłkami”

  1. Taka kaszka z makiem i bakaliami. Ja wiem, że ze składników dokładnie wynika, że tak właśnie będzie :) ale upiekłam i stwierdziłam, że to nie mój smak :) Pozdrawiam! i czekam na kolejne przepisy!

    Odpowiedz
  2. Dziękuję za radę juz wyjete z piekarnika jutro polewa i mam nadzieje ze będzie dobre bo robie dla koleżanki z pracy a jeszcze go nie robilam.proszę trzymać kciuki

    Odpowiedz
  3. Mak zalać gorącą wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut, osączyć, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Ja piekłam taki sam ale inne wykończenie, w tej samej blaszce najpierw upiekłam biszkopt, pózniej mak i po wystudzeniu odwrociłam ciasto makowe, posmarowałam powidłami i dałam biszkopt, odwróciłam i dekorowałam biała i ciemną czekoladą i orzechami :)

    Odpowiedz
  5. Zrobiłam, ale wydaje mi się, że coś nie wyrósł tak jak Tobie – czym to może być spowodowane? Oby nie był zakalcem…:(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz