Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami – Ciekawe połączenie maku z jabłkami. Kwaśne jabłka łagodnie podkreślają smak maku, a ich obecność powoduje, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Interesujące urozmaicenie tak klasycznego ciasta. Polecam… (przepis z książki „Ciasta Sióstr Sercanek”)

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami
Składniki:
200g maku
1 szklanka cukru pudru (dałam 3/4 szklanki)
1/2 kostki margaryny
5 jaj
8 łyżek kaszy manny
1/2 kg jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g drobnych rodzynek (jeśli są duże to drobno pokroić)
2 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
kandyzowana papaja (można użyć innych owoców)
cukrowa posypka

Mak ugotować, osączyć i zemleć 3 razy. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utrzeć jaja z cukrem na puszystą masę, dodać mak wymieszać. Wlać margarynę, dodać proszek do pieczenia, kaszę mannę, rodzynki, orzechy i osączone, utarte jabłka, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170°C przez około 50 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą (dodać jeszcze wody gdyby lukier był za gęsty). Polać lukrem ostygnięte ciasto, posypać papają i posypką cukrową.

Udanych wypieków :)

Makowiec z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą

16 komentarzy do “Makowiec z jabłkami”

Dodaj komentarz