Miodowiec z orzechami – Przepyszne ciasto z miodem, dla mnie rewelacyjne. Bardzo aromatyczne, cudownie pachnie miodem, karmelem i masłem. Wygląda jak dorodny bochenek chleba w pięknym brązowo-złotym kolorze. Ciasto jest zbite, ale delikatne, świetnie łączy w sobie smak miodu i orzechów. Użyłam naturalnego, gryczanego miodu, po prostu pycha :), polecam… (przepis z książeczki „Ciasta i ciasteczka” Dobra kuchnia)
Miodowiec z orzechami
składniki:
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
125g masła
4 jajka
500g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
160g poszatkowanych orzechów włoskich
Do rondla wyspać łyżkę cukru, podgrzewać ciągle mieszając. Gdy cukier zbrązowieje, dodać wodę i gotować przez minutę mieszając, aż karmel połączy się z wodą. Dodać miód, cukier i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać mieszając, dopóki nie powstanie płynna masa (nie gotować). Masę odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać i dodać do miodowej masy, wlać żółtka i wyrobić mikserem na niskich obrotach. Pod koniec mieszania dodać sodę i orzechy, wymieszać.
Białka ubić, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości foremki (29cm x 16cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (najlepiej krupczatką) i piec w temperaturze około 170°C przez 60-70 minut. Najpierw piekłam w 160°C przez 30 minut, później zwiększyłam temperaturę do 170°C na 20 minut i ostatnie 20 minut piekłam w 180°C.
Udanych wypieków :)
tak można, pozdrawiam
czy zamiast orzechów włoskich można użyć laskowych?
Bardzo się cieszę:) Ja też je uwielbiam,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Robiłam to ciasto już wcześniej i nigdy mi nie wychodziło, zawsze było niskie i twardawe a czasem zakalcowate , ale strasznie się na nie uparłam bo mąż je uwielbia. Tu znalazłam kilka różnic w przygotowaniu , zastosowałam je i po raz pierwszy ciasto mi pięknie wyrosło, było mięciutkie , po prostu super. Dziękuje za przepis i pozdrawiam
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Dziekuje za przepis, ciasto wyszlo super . Nie mialam orzechow, wiec dodalam migdaly i rodzynki.
Pozdrowienia
Bardzo miło to słyszeć:)
pozdrawiam ciepło
Extra przepis wczoraj zrobilam , dziciaki sie zajadaly , juz nie ma :)
Dzień dobry:)
Podoba mi się pomysł z kremem, też lubię eksperymentować w kuchni, cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Witam, zrobiłam dzisiaj ten miodownik :) wyszedł taki jak na zdjęciu, rzeczywiście wygląda jak chlebek :) Piekłam w trochę dłuższej i węższej formie niż ta w przepisie. Ale że lubię eksperymentować, 2 razy przelożyłam go kremem grysikowym (2/3 l mleka, pół szklanki grysiku zagotowane i zmieszane ze 100 g miękkiego masła) a że dopiero później okazało się, że krem wylewa się po bokach to juz moja wina :P na drugi raz zrobię na prostokątnej blaszce :). Ogólnie ciasto jest smaczne, ładnie pachnie miodem, jest mięciutkie w środku.