Cynamonki


Kolejny przepis na bardzo smaczne ciasteczka i bardzo szybkie w przygotowaniu. Cudownie pachną cynamonem i pięknie wyglądają. Podczas pieczenia delikatnie pękają, co dodaje im wyjątkowego uroku. Ciasteczka cudownie smakują cynamonowo-śmietankowo. Lubię je piec i jeść :) polecam (zmodyfikowany przepis z książeczki „Ciasta i ciasteczka” Dobra kuchnia).


Składniki:
2 ¾ szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
aromat śmietankowy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Masło ucierać z cukrem pudrem około 3 minut. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać parę kropli aromatu śmietankowego, dokładnie wymieszać. Dwie łyżki cukru zmieszać z cynamonem. Z ciasta formować kuleczki i obtaczać je w cynamonowej mieszance. Ciasteczka kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 12-14 minut.
Udanych wypieków :)

57 thoughts on “Cynamonki

  1. Obłędnie pyszne i tak samo proste :) Nie zdążyły wystygnąć. Idealne do przygotowania z dziećmi. Jedyna uwaga – robiąc ciastka z dziećmi sugeruję zwiększyć porcję cynamonu z cukrem. W dziwny sposób znikał samoczynnie kiedy tylko się odwróciłam :)

Dodaj komentarz

.