Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu – Dzisiaj kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence. Tym razem zapraszam na ciasto z truskawkami na mące ryżowej bez cukru. Do przepisu możemy użyć dowolnego słodzika, dodać cukier kokosowy lub dać cukier biały. Ciasto jest smaczne, wilgotne, aromatyczne i bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu
Składniki:
170g mąki ryżowej
90g zmielonych migdałów
250ml mleka
100g ksylitolu (lub innego słodzika, może być cukier kokosowy, cukier zwykły)
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
60ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g umytych truskawek, bez szypułek
2 garście płatków migdałowych do posypania
1. Do miski wyspać mąkę, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski wlać mleko, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać (ciasto jest rzadkie, patrz FILM). Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Czy można zastąpić makę ryżową mąką kokosową? Pozdrawiam
myślę, że średnio, będzie ciasto bardziej suche, pozdrawiam
Nie wiem co sie stalo i gdzie popelnilem blad, ale ciasto sie nie upieklo, mimo, ze spedzilo w piekarniku ponat 90 minut (!). Szkoda, bo to mialo byc ciasto niespodzianka :(
Wyszło super, dziękuję za przepis!
Niestety ciasto mi się dosłownie rozsypuje, jak ukroje to jest w kawałeczkach, jedynie łyżka jeść.
Dzień dobry. Jeśli ciasto się rozsypuje proponuję zmienić foremkę na bardziej płaską. Ja używam formy do tarty. Ciasto jest niższe i lepiej się kroi. I nadaje się świetnie jako baza do ciast z innymi owocami. Piekę je w przeróżnych wersjach zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne!!! @MałaCukierenka Dziękuję! !! To świetny przepis! Mój ulubiony ☺👍
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Jako ze nie mogę jajek, i nigdy nie upiekłam żadnego ciasta, sięgnęlam po ten przepisz.Ciasto rewelacja.Narzeczony prosi prawie codziennie, aby mu robić.A więc robie w przeróżnych wariacjach nawet z wlasnej roboty mlekiem kokosowym i wiórkami zamiast migdałów.Bardzo dziękuję za ten przepis.Prosty, szybki i pyszny.Na stałe gości juz od wielu tygodni w mojej kuchni i dużą frajdę sprawia mi modyfikowanie go na róże sposoby.
A rabarbar zamiast truskawek będzie ok?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy z mrożonymi truskawkami wyjdzie? Czy będzie zbyt dużo wilgoci..?
wyjdzie, tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne. Proste,szybkie,wegańskie…czego chcieć więcej? Wspaniale smakuje również z borówkami. Gości w moim domu raz w tygodniu i znika w mgnieniu oka. Dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam.
Ciasto świetne! Użyłam mleka migdałowego, a truskawki zastąpiłam malinami. To mój pierwszy wypiek wegański. Nigdy nie sądziłam, że może tak dobrze smakować i niczym nie odstawać od wypieków tradycyjnych. Samo zdrowie <3 Dziękuję !!
A czy można całkowicie zrezygnować z migdałów/orzechów? Albo czym zastąpić żeby nie uczulało
WŁaśnie wyjęłam z pieca…i opadł! A nawet piekłam dluzej niz 50 minut poniewaz po 50 minutach, był niedopieczony! :(
Ale zaraz sprawdzimy SMAK…i jeżeli wąch mnie nie myli, będzie i tak pyszny!
to ciasto bardzo mało rośnie, tam nie ma co opadać, pozdrawiam serdecznie
Wyszło pysznie ! Dodatkowo prosty w wykonaniu i szybki- uwielbiam takie przepisy :) pozdrawiam
Czy można użyć mąki pszennej /sojowej?
nie jestem pewna, więc nie doradzę, pozdrawiam
Czym można zastąpić mąkę ryżową?
myślę, że mąka gryczana będzie ok, pozdrawiam
czy mozna zamienić mleko na migdalowe ?
tak można, pozdrawiam
Hej co można dodać zamiast migdałów. Bo ciasto wygląda bardzo smakowicie.
orzechy włoskie lub nerkowca, pozdrawiam