Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu

Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu – Dzisiaj kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence. Tym razem zapraszam na ciasto z truskawkami na mące ryżowej bez cukru. Do przepisu możemy użyć dowolnego słodzika, dodać cukier kokosowy lub dać cukier biały. Ciasto jest smaczne, wilgotne, aromatyczne i bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu

Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu
Składniki:
170g mąki ryżowej
90g zmielonych migdałów
250ml mleka
100g ksylitolu (lub innego słodzika, może być cukier kokosowy, cukier zwykły)
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
60ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g umytych truskawek, bez szypułek
2 garście płatków migdałowych do posypania

1. Do miski wyspać mąkę, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski wlać mleko, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać (ciasto jest rzadkie, patrz FILM). Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać płatkami migdałowymi.

4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

30 komentarzy do “Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu”

  1. Nie wiem co sie stalo i gdzie popelnilem blad, ale ciasto sie nie upieklo, mimo, ze spedzilo w piekarniku ponat 90 minut (!). Szkoda, bo to mialo byc ciasto niespodzianka :(

    Odpowiedz
    • Dzień dobry. Jeśli ciasto się rozsypuje proponuję zmienić foremkę na bardziej płaską. Ja używam formy do tarty. Ciasto jest niższe i lepiej się kroi. I nadaje się świetnie jako baza do ciast z innymi owocami. Piekę je w przeróżnych wersjach zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne!!! @MałaCukierenka Dziękuję! !! To świetny przepis! Mój ulubiony ☺👍

      Odpowiedz
    • Jako ze nie mogę jajek, i nigdy nie upiekłam żadnego ciasta, sięgnęlam po ten przepisz.Ciasto rewelacja.Narzeczony prosi prawie codziennie, aby mu robić.A więc robie w przeróżnych wariacjach nawet z wlasnej roboty mlekiem kokosowym i wiórkami zamiast migdałów.Bardzo dziękuję za ten przepis.Prosty, szybki i pyszny.Na stałe gości juz od wielu tygodni w mojej kuchni i dużą frajdę sprawia mi modyfikowanie go na róże sposoby.

      Odpowiedz
  2. Ciasto jest przepyszne. Proste,szybkie,wegańskie…czego chcieć więcej? Wspaniale smakuje również z borówkami. Gości w moim domu raz w tygodniu i znika w mgnieniu oka. Dziękuję bardzo za przepis. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Ciasto świetne! Użyłam mleka migdałowego, a truskawki zastąpiłam malinami. To mój pierwszy wypiek wegański. Nigdy nie sądziłam, że może tak dobrze smakować i niczym nie odstawać od wypieków tradycyjnych. Samo zdrowie <3 Dziękuję !!

    Odpowiedz
  4. WŁaśnie wyjęłam z pieca…i opadł! A nawet piekłam dluzej niz 50 minut poniewaz po 50 minutach, był niedopieczony! :(

    Ale zaraz sprawdzimy SMAK…i jeżeli wąch mnie nie myli, będzie i tak pyszny!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz