Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich

Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich – Kolejna pychotka w Małej Cukierence z truskawkami. Uwielbiam truskawki!:) Przygotowałam pyszny sernik z galaretkami bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny, delikatnie waniliowy, nie za słodki i wygląda fantastycznie. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Przygotowałam go dla mojej bratanicy, która jutro do mnie przyjeżdża na parę dni. W przygotowaniu sernik jest prosty i szybki. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Więcej przepisów na ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich

Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich
Składniki:
Spód:
260g herbatników
160g masła – roztopionego i przestudzonego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 przezroczyste galaretki o smaku truskawka – wanilia (można użyć innych)
350ml gorącej wody
Masa truskawkowa:
1,2kg truskawek + 100ml wody
2 czerwone galaretki
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby i truskawki

Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich

Masa truskawkowa:
1. Z umytych truskawek usunąć szypułki, pokroić je na kawałki i przełożyć na patelnię lub garnka. Podgrzewać truskawki, mieszając, aż owoce puszczą sok i troszkę zmiękną. Dodać 100ml wody i wymieszać, zagotować.

2. Zagotowane truskawki zdjąć z ognia, dodać dwie czerwone galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić masę truskawkową do całkowitego ostygnięcia.

Spód:
3. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski i dodać roztopione masło, wymieszać łyżką. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i docisnąć, patrz FILM.

Masa serowa:
4. Dwie przezroczyste galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostygnięcia. Galaretka może być troszkę letnia, ważne jest, żeby nie była tężejąca!

5. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać ser w temperaturze pokojowej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w trzech partiach dodać ostygniętą galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.

6. Gotową masę serową wylać na gotowy spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na około 30 minut, aż stężeje.

7. Na schłodzony sernik wylać ostygniętą masę truskawkową, wyrównać i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, aż masa truskawkowa stężeje. Ja sernik wstawiłam do lodówki na całą noc.

8. Porcje sernika przed podaniem można ozdobić kleksem bitej śmietany i truskawkami.

Udanych wypieków :)

Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do wpisu „Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich”

  1. Wygląda bardzo apetycznie.
    Jakiego ekstraktu waniliowego Pani używa.?
    Wybór jest tak duży ,niestety nie wszystkie są dobre.

  2. Właśnie smakowałam sernik :) i jest przepyszny. Bardzo delikatny, nie za slodki, trochę kwaskowaty idealny na upały.

    Jedyny minus to spod użyłam herbatników z lidla :bardzo się krusza i smakowo mi nie podpasowało. Kolejnym razem zrobię na biszkoptach lub użyje ciastek pełnoziarnistych. Czy można podpiec? Czasem tak jest w przepisach nie wiem co to zmienia.

    I mam pytanie o galaretke przezroczysta. Czy w czasie upałów zmniejszyć ilość wody? Czy ona wolniej tężej czy to moje odczucie?

  3. Fajny przepis. Mam pytanie: czy ciasto ma zwartą konsystencję, nie rozpada się itd., bo chciałabym je zrobić na imprezę w pracy i zależy mi, żeby nie było niespodzianek :-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.