Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich – Kolejna pychotka w Małej Cukierence z truskawkami. Uwielbiam truskawki!:) Przygotowałam pyszny sernik z galaretkami bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny, delikatnie waniliowy, nie za słodki i wygląda fantastycznie. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Przygotowałam go dla mojej bratanicy, która jutro do mnie przyjeżdża na parę dni. W przygotowaniu sernik jest prosty i szybki. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwy Sernik z Truskawkami Bez Pieczenia Dla Milusińskich
Składniki:
Spód:
260g herbatników
160g masła – roztopionego i przestudzonego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 przezroczyste galaretki o smaku truskawka – wanilia (można użyć innych)
350ml gorącej wody
Masa truskawkowa:
1,2kg truskawek + 100ml wody
2 czerwone galaretki
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby i truskawki
Masa truskawkowa:
1. Z umytych truskawek usunąć szypułki, pokroić je na kawałki i przełożyć na patelnię lub garnka. Podgrzewać truskawki, mieszając, aż owoce puszczą sok i troszkę zmiękną. Dodać 100ml wody i wymieszać, zagotować.
2. Zagotowane truskawki zdjąć z ognia, dodać dwie czerwone galaretki i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić masę truskawkową do całkowitego ostygnięcia.
Spód:
3. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski i dodać roztopione masło, wymieszać łyżką. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i docisnąć, patrz FILM.
Masa serowa:
4. Dwie przezroczyste galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostygnięcia. Galaretka może być troszkę letnia, ważne jest, żeby nie była tężejąca!
5. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać ser w temperaturze pokojowej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w trzech partiach dodać ostygniętą galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
6. Gotową masę serową wylać na gotowy spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na około 30 minut, aż stężeje.
7. Na schłodzony sernik wylać ostygniętą masę truskawkową, wyrównać i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, aż masa truskawkowa stężeje. Ja sernik wstawiłam do lodówki na całą noc.
8. Porcje sernika przed podaniem można ozdobić kleksem bitej śmietany i truskawkami.
Udanych wypieków :)
Przepyszne !!! Wszystkim smakowało :)
Witam,
Dziękuję za przepis, ciasto wyszło pyszne, dodałam więcej cukru i spód zrobiłam z ciemnych ciasteczek pełnoziarnistych z czekoladą.
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
dzien dobry mam pytanie co moge dac zamiast przezroczystej galaretki?dziekuje bardzo
można użyć innej galaretki, truskawkowej lub wiśniowej, pozdrawiam
Dzien dobry, na co musze uważać używając mrożonych truskawek? Zmienia sie ilość truskawek lub ilość dodatku wody? Czy wcześniej muszę rozmrozić truskawki?
dałam bym tyle samo truskawek i wcześniej trzeba je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Fajny przepis. Mam pytanie: czy ciasto ma zwartą konsystencję, nie rozpada się itd., bo chciałabym je zrobić na imprezę w pracy i zależy mi, żeby nie było niespodzianek :-)
nie rozpada się, pozdrawiam serdecznie
Witam niestety po dodaniu galaretki masa serowa sie zważyła … dlaczego ?? Jest na to jakas rada ??
galaretka pewnie dobrze nie ostygła, pozdrawiam
świetny przepis ^_^
Wyszło pyszne :)
Właśnie smakowałam sernik :) i jest przepyszny. Bardzo delikatny, nie za slodki, trochę kwaskowaty idealny na upały.
Jedyny minus to spod użyłam herbatników z lidla :bardzo się krusza i smakowo mi nie podpasowało. Kolejnym razem zrobię na biszkoptach lub użyje ciastek pełnoziarnistych. Czy można podpiec? Czasem tak jest w przepisach nie wiem co to zmienia.
I mam pytanie o galaretke przezroczysta. Czy w czasie upałów zmniejszyć ilość wody? Czy ona wolniej tężej czy to moje odczucie?
myślę, że można podpiec i można dać ciut mniej wody, pozdrawiam serdecznie
Witam czy można zamienić truskawki na maliny? Czy wtedy coś zmienić w przepisie?
myślę, że można dać malin, reszta tak samo, pozdrawiam
A czy można go zrobić na biszkoptach?
tak można, pozdrawiam
Jaka wysokość blaszki/ciasta?
blaszka 25x30cm, pozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie.
Jakiego ekstraktu waniliowego Pani używa.?
Wybór jest tak duży ,niestety nie wszystkie są dobre.
używam Nielsen-Massey pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam
Nie znalazłam niestety przezroczystych galaretek ile użyć żelatyny do masy serowej?
Znaleźliśmy sernik idealny!
Czy cisto można zrobić z mrożonych truskawek?
tak można, pozdrawiam