Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu – Dzisiaj kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence. Tym razem zapraszam na ciasto z truskawkami na mące ryżowej bez cukru. Do przepisu możemy użyć dowolnego słodzika, dodać cukier kokosowy lub dać cukier biały. Ciasto jest smaczne, wilgotne, aromatyczne i bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Łatwe Ciasto z Truskawkami Bez Cukru Bez Glutenu
Składniki:
170g mąki ryżowej
90g zmielonych migdałów
250ml mleka
100g ksylitolu (lub innego słodzika, może być cukier kokosowy, cukier zwykły)
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
60ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g umytych truskawek, bez szypułek
2 garście płatków migdałowych do posypania
1. Do miski wyspać mąkę, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski wlać mleko, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać (ciasto jest rzadkie, patrz FILM). Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Czy można dodać zmiksowane daktyle w roli słodzika?? Czy zmniejszyć wtedy ilość mleka?
Zrobiłam od razu z podwójnej proporcji na wiekszej blaszce :)
Pycha
Absolutnie boskie ciasto, idealne na Dzień Dziecka! <3 Dziękujemy za przepis, wyszło rewelacyjnie. Piekłam je w formie do tarty.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam