Kolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką – Kolejne, pyszne ciasto z truskawkami w Małej Cukierence, taki sernik z galaretkami na biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne. Ładnie wygląda, tak kolorowo i wiosennie. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko pamiętajmy, aby zieloną galaretkę rozpuścić 20 minut po tym, jak rozpuścimy czerwoną galaretkę (aby zielona i czerwona galaretka nie tężały w tym samym czasie). Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Kolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
120ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
700g gotowego sera na sernik w temperaturze pokojowej
600g waniliowego serka homogenizowanego w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
270g umytych truskawek bez szypułek
2 galaretki czerwone + 300ml gorącej wody
2 galaretki zielone + 300ml gorącej wody
Wierzch:
około 400-500g umytych, pokrojonych truskawek bez szypułek
2 galaretki żółte + 800ml gorącej wody
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotujemy galaretki:
4. Dwie czerwone galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą (300ml), mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Tak samo przygotować żółtą galaretkę, tylko zalać ją 800ml gorącej wody. Obie zielone galaretki rozpuścić 20 minut później, tak żeby czerwona galaretka i zielona nie tężały w tym samym czasie.
5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM. Papier do pieczenia oraz biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
6. Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Masę podzieli na dwie części, jedna powinna ważyć około 520g.
7. Truskawki przełożyć do blendera i zmiksować na mus. Dodać je do odważonej ilości masy serowej, czyli do około 500g i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie w trzech partiach dodać ostygniętą, czerwoną galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Jeśli masa będzie bardzo rzadka można ją wstawić na około 3-4 minuty do lodówki. Gotową masę truskawkową wylać na biszkopt w blaszce i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 15 minut, aż masa stężeje.
8. Do pozostałej masy serowej dodać ostygniętą zieloną galaretkę i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotową masę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać, na wierzchu poukładać truskawki (patrz FILM), ciasto wstawić do lodówki, aż masa z zieloną galaretką stężeje.
9. Na koniec, na ciasto w blaszce wylać lekko tężejącą żółtą galaretkę i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków :)
To ciasto jest pyszne . Robiłam je parę razy i zawsze wychodzi smaczne. Dziękuję za rewelacyjny przepis 🥰😘.
A jaki rozmiar blaszki?
Czy mogę użyć mrożonych owoców? Trzeba je wcześniej rozmrozić?
tak owoce trzeba rozmrozić, blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Witam. Mam pytanko czy kiwi zamiast truskawek może być? Bo dostałam duża ilość a szkoda aby się zmarnowały
Czy można użyć zwykłego twarogu ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Chciałabym zapytać czy serek mascarpone można by było dać zamiast homogenizowanego?
myślę, że tak tylko wtedy trzeba będzie dosłodzić, pozdrawiam serdecznie
Witam
Czy mogłaby Pani podpowiedzieć jakich innych owoców można użyć?
maliny, borówki już wiemy, że tak :)
a na przykład brzoskwinie z puszki?
Pozdrawiam i dziękuję
myślę, że też będą dobre, pozdrawiam
Ich Backe alle deine tollen Rezepte nach, und alle sind wunderbar, grüße aus Deutschland
Joanna
Zrobie na chrzciny dziekuje za przepis
Ile ml wody do zielonej galaretki? :)
300ml jest podane w składnikach, pozdrawiam serdecznie
Czy można zamienić truskawki na maliny! Mam ich jeszcze dużo mrożonych , tylko nie jestem pewna czy wyjdzie…
tak można użyć malin, pozdrawiam
Bardzo lubię takie puszyste ciasta – idealne na wiosenne pikniki :)
Świetny przepis. Ciasto zniknelo w jeden dzien :))
Super
Można zamiast truskawek użyć borówki amerykańskie?:)
myślę, że tak, też powinno być pysznie, pozdrawiam