Łatwe ciasto z owocami

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )

Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

162 komentarze do wpisu „Łatwe ciasto z owocami”

  1. udalo sie! ciasto wyszlo pyszne, wilgotne, puszyste i idealnie slodkie (nie przeslodzone), dzisiaj pieke kolejny raz-:) dziekuje za przepis

    Odpowiedz
  2. Dobra jest , wyszlo smaczne aczkolwiek radzę robic z podwójnej porcji i bedzie jeszcze lepiej. Dziękuję bardzo, z pewnością zawita częściej na moim stole to pyszne ciasto :-)

    Odpowiedz
  3. Da się zepsuć. Mi wyszedł zakalec. Zawsze w tych internetowych przepisach brakuje mi jaką ciasto powinno mieć konstystencję i ile konkretnie ucierać. Jajko jajku nierówne, olej też, moja babcia, piekła i gotowała wspaniale i zawsze „na oko” i konsystencję jeśli chodzi o ciasta. Tutaj takiej informacji brakuje. Dla mnie ucierać krotko to 30 sekund, a 5 minut bardzo długo. Nie mam doświadczenia w pieczeniu, ale czasem chciałoby się coś takiego zjeść.

    Odpowiedz
  4. karo: – jest napisane, aby ucierać aż powstanie puszysta masa po 30 sekundach na pewno takiej nie otrzymamy, trzeba ucierać około 3-5 minut,

    Morrellka: – bardzo się cieszę,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Witam!
    A czy można, zamiast oleju, dodać roztopionej margaryny? Lub czy ewentualnie mogłaby Pani podać alternatywną propozycję na zwykły i pyszny placek z owocami, tylko z roztopionej margaryny?
    Z góry dziękuję!

    Odpowiedz
  6. Mam pytanie czy mąkę można mikserem wmieszać na wolnych obrotach czy trzeba to robić łyżką ? Nigdy nie wiem

    Odpowiedz
  7. najlepiej łyżką, ale jeśli Pani chce może też być mikser na niskich obrotach,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Ciasto wyszło super. U mnie x2 porcja. Ja mąkę mieszam wylaczonym mikserem. Wylaczam z pradu,wtzucam partię mąki i mieszam w jedną stronę mikserem . ☺

    Odpowiedz
  9. przepis jest cudowny ! ciasto idealne ! piekę ciasto drugi dzień pod rząd, znika błyskawicznie !
    p.s. wszystkie Pani przepisy – zawsze dobrze opisane, wszystko wytłumaczone – to dzięki nim nauczyłam się piec ! :)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. wczoraj mi sie nie udalo z innego przepisu,dzis wlasnie wstawilam do piekarnika wedlug tego przepisu,mam nadzieje ze wyjdzie:) ,pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Ciasto upieklam z różnymi owocami (gruszkami, sliwkami i czeresniami) wyszło przepyszne, przepis godny polecenia:) Jedynie nastepnym razem zrezygnuje z posypki brazowym cukrem na wierzchu ;)

    Odpowiedz
  12. Mnie też wyszło! Fajny przepis. Robiłam z porzeczkami i jezynami, z 2/3 mąki pszennej i 1/3 kukurydzianej. Innym razem mam ochotę sprawdzić jeszcze mniej glutenowa wersję.

    Odpowiedz
  13. Ciasto pyszne, łatwe i szybkie – zrobiłam z podwójnej porcji, a jako owoców użyłam zamrożonej czarnej porzeczki. Rewelacja! dziękuje za świetny przepis :)

    Odpowiedz
  14. Ciasto pyszne i wyjątkowe w swej prostocie, ja dodałam jeszcze od siebie kruszonkę 80g masła, 150g mąki i 100g cukru. Mniaaaam :)))

    Odpowiedz
  15. Kolejne super ciasto, chociaż trochę jest zmodyfikowałam, bo miałam nieco większą blaszkę. Dałam 2 szklanki mąki i szklankę jogurtu greckiego. Wyszło przepysznie :)

    Odpowiedz
  16. Ja właśnie piekę te ciasto ,jest wpiekarniku Miałam kiedyś podobny przepis i zawsze mi wychodziło. Zrobilam je z borówkami i serem . Będzie sernikowo borówkowy. 2 kajka całe utarlam , cukrem waniliowym ,ćwierć szkl cukru i ćwiartka masła Dodałam kostkę twarogu ,250g i cały budyń śmietankowy . Wszystko to zmiksowalam do połączenia składników .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz