Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )
Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .
Udanych wypieków :)
Ja właśnie piekę te ciasto ,jest wpiekarniku Miałam kiedyś podobny przepis i zawsze mi wychodziło. Zrobilam je z borówkami i serem . Będzie sernikowo borówkowy. 2 kajka całe utarlam , cukrem waniliowym ,ćwierć szkl cukru i ćwiartka masła Dodałam kostkę twarogu ,250g i cały budyń śmietankowy . Wszystko to zmiksowalam do połączenia składników .
Kolejne super ciasto, chociaż trochę jest zmodyfikowałam, bo miałam nieco większą blaszkę. Dałam 2 szklanki mąki i szklankę jogurtu greckiego. Wyszło przepysznie :)
Wymieszałam mąkę mikserem na średnich obrotach, nie wiem czy dobrze zrobiłam… Ciasto się piecze, oby nie zakalec…
Ciasto pyszne i wyjątkowe w swej prostocie, ja dodałam jeszcze od siebie kruszonkę 80g masła, 150g mąki i 100g cukru. Mniaaaam :)))
Pyszne, ja robilam z truskawkami.
Witam. Dziękuje za przepis. ciasta juz nie ma. wyjełam z piekarnika o 13.30.
Dziękuje jeszcze raz.
I ja piekę. Pięknie rośnie. Pięknie pachnie. Ciekawe jak smakuje… Ja piękę z mrożonymi czarnymi porzeczkami.
Ja właśnie piekę;-)
Ciasto pyszne, łatwe i szybkie – zrobiłam z podwójnej porcji, a jako owoców użyłam zamrożonej czarnej porzeczki. Rewelacja! dziękuje za świetny przepis :)
Zrobiłem ciasto z owocami pychota!!!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Mnie też wyszło! Fajny przepis. Robiłam z porzeczkami i jezynami, z 2/3 mąki pszennej i 1/3 kukurydzianej. Innym razem mam ochotę sprawdzić jeszcze mniej glutenowa wersję.
Ciasto upieklam z różnymi owocami (gruszkami, sliwkami i czeresniami) wyszło przepyszne, przepis godny polecenia:) Jedynie nastepnym razem zrezygnuje z posypki brazowym cukrem na wierzchu ;)
wczoraj mi sie nie udalo z innego przepisu,dzis wlasnie wstawilam do piekarnika wedlug tego przepisu,mam nadzieje ze wyjdzie:) ,pozdrawiam
Ciasto w piekarniku.Zapach boski i oby się udało. :)
Robie i ja. Ciekawa jestem czy wyjdzie. :)