Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą

Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą – Kolejna pychota w Małej Cukierence. Pyszne ciasto z dużą ilością śliwek i cynamonową, aromatyczną bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, soczyste od śliwek, na kruchym przypieczonym spodzie, delikatnie waniliowe, pachnie obłędnie. Mojej rodzinie bardzo smakuje. Piekłam różne wersje tego ciasta i uważam, że ta jest najlepsza, chociaż zajmuje trochę czasu i uwagi, ale uważam że warto, bardzo polecam… :)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą

Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą
Składniki:
Ciasto:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g schłodzonego masła
90g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
1kg umytych, wypestkowanych, przepołowionych śliwek
180g powideł śliwkowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
5 białek
230g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.
Ciasto trochę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Nadzienie:
3. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami śliwkowymi.
Do śliwek dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na cieście gęsto poukładać śliwki i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Beza:
4. Około 10 minut przed końcem pieczenia można zacząć przygotowywać bezę. Do czystej suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier wanilinowy i miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści (zajmie to około 7-8 minut). Dodać cynamon, wymieszać.

5. Na gorące, podpieczone śliwki wyłożyć przygotowaną bezę i równomiernie ją rozprowadzić (z wierzchu bezę pozaciągałam trochę łyżką, patrz FILM). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec jeszcze przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

24 komentarze do “Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą”

Dodaj komentarz