Ciasto Malinowy Przysmak

Ciasto Malinowy Przysmak – Kolejna pychotka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne. Jest z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście. Ładnie pachnie wanilią i podpieczonymi owocami. Ja użyłam malin i borówek. W przygotowaniu jest proste. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie :), tak smakowało moim gościom. Na pewno nie raz u mnie zagości. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis” z 2014 roku.)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Malinowy Przysmak

Ciasto Malinowy Przysmak
Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
250g schłodzonego masła
5 żółtek
Piana budyniowa:
5 białek
120g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
około 550g malin (ja część malin zastąpiłam borówkami)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny (ciasto zamrozić).

3. Większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (jeśli ciasto będzie mocno zmrożone, można je zostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej). Ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x30cm i docisnąć (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić (zaczniemy przygotowywać piankę budyniową).

Piana budyniowa:
5. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić (patrz FILM). Następnie po łyżce dodawać cukier puder. Dodać cukier wanilinowy i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

6. Do piany z białek dodać dwa budynie i dokładnie wymieszać.
Następnie w 3 partiach dodać olej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.

7. Gotową pianę wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Na wierzchu gęsto poukładać owoce.
Drugi kawałek schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Ciasto Malinowy Przysmak

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do wpisu „Ciasto Malinowy Przysmak

  1. Hmmm … Słaba ta nowość jak na blog cukierniczy! Sama piekę to ciacho już od lat. To ciasto już w 2011 r. Pojawiło sie na mojewypieki.com a przepis nadesłała niejaka Pani Hanna. Ciacho nazywa się „Kruche ciasto z malinami i lekką budyniowa pianką”!

  2. Ciasto nadaje sie do kazdych owocow i faktycznie juz od lat jest na moich wypiekach. Ja robilam z malinami jagodami itruskawkami i porzeczkami

Dodaj komentarz

.