Ciasto Malinowy Przysmak

Ciasto Malinowy Przysmak – Kolejna pychotka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne. Jest z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście. Ładnie pachnie wanilią i podpieczonymi owocami. Ja użyłam malin i borówek. W przygotowaniu jest proste. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie :), tak smakowało moim gościom. Na pewno nie raz u mnie zagości. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis” z 2014 roku.)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Malinowy Przysmak

Ciasto Malinowy Przysmak
Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
250g schłodzonego masła
5 żółtek
Piana budyniowa:
5 białek
120g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
około 550g malin (ja część malin zastąpiłam borówkami)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny (ciasto zamrozić).

3. Większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (jeśli ciasto będzie mocno zmrożone, można je zostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej). Ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x30cm i docisnąć (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić (zaczniemy przygotowywać piankę budyniową).

Piana budyniowa:
5. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić (patrz FILM). Następnie po łyżce dodawać cukier puder. Dodać cukier wanilinowy i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

6. Do piany z białek dodać dwa budynie i dokładnie wymieszać.
Następnie w 3 partiach dodać olej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.

7. Gotową pianę wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Na wierzchu gęsto poukładać owoce.
Drugi kawałek schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Ciasto Malinowy Przysmak

Print Friendly, PDF & Email

35 komentarzy do “Ciasto Malinowy Przysmak”

  1. Hmmm … Słaba ta nowość jak na blog cukierniczy! Sama piekę to ciacho już od lat. To ciasto już w 2011 r. Pojawiło sie na mojewypieki.com a przepis nadesłała niejaka Pani Hanna. Ciacho nazywa się „Kruche ciasto z malinami i lekką budyniowa pianką”!

    Odpowiedz
  2. Ciasto nadaje sie do kazdych owocow i faktycznie juz od lat jest na moich wypiekach. Ja robilam z malinami jagodami itruskawkami i porzeczkami

    Odpowiedz
    • A ja jadłam upieczone z tego przepisu przez koleżankę. Wspaniale 😋 Będę piekła a może coś Pani poplątała w przepisie i nie wyszedł 🤔 albo po prostu nie lubi Pani ciast z masą budyniową,😞
      Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  3. Właśnie przed chwilą upiekłam to ,, cudo”. Nie jestem znawczynią pieczenia, ale od czasu do czasu coś upiekę. Uważam, że ciasto kruche jest za mało słodkie. W połączeniu z malinami niezbyt smakuje. Natomiast łatwe do zrobienia. Reasumując: nigdy już go nie upiekę, naprawdę niesmaczne. Ładnie tylko wyglądało na obrazku. Zjemy z córką, bo co z nim zrobić…Nie polecam.

    Odpowiedz
    • Ludzie serio mają jakieś kompleksy i muszą je leczyć na portalach, forach i innych serwisach społecznościowych.. ehh, no trudno. Jak to mówią „głupich nie sieją, sami się rodzą” Najpierw napisała Pani, że nie jest znawczynią pieczenia, a po chwili umoralnia cały świat, że ciasto jest niesmaczne, bo są źle dobrane składniki itp. Naprawdę proszę się zastanowić czasami nad sobą, zanim się skompromituje publicznie. Zostawiając już ten żałosny wątek w tyle, chciałbym dodać coś od siebie nt. ciasta. Uważam, że jest pysze. Zrobiłem i jestem mega zadowolony. Wszystkim bardzo smakowało. Pianka budyniowej z malinami, to genialne połączenie smaków. Ciasto jest pyszne. Bałem się tylko czy może wyjść zakalec z tego ? W ogóle jest taka możliwość, żeby zepsuć to ciasto ??

      Odpowiedz
  4. Bardzo lubie Pani blog niejedno ciasto lub tort pieklam i zawsze wychodziło moze dlatego ze ogladam filmiki na you tube juz tak mam ze muszę co widzieć.Dzisiaj robie z malinami po obejrzeniu filmiku nabralam takiej ochoty ze polecialam do sklepu po maliny :)))

    Odpowiedz
  5. Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Ponieważ mam porzeczki mrożone czy powinnam je wcześniej rozmrozić i czy powinnam je posypać mąką? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Pani Natalio,

    Ciasto rozpływa się w ustach. Rodzina zachwycona.
    Wiem, że zostanie moim faworytem, choć następnym razem dodam więcej cukru do ciasta.

    Bardzo dziękuję, gratulują świetnej strony i życzę wielu sukcesów.

    Pozdrawiam serdecznie,

    Odpowiedz
  7. Ciasto bardzo dobre:-) Wyszła mi jednak dosyć sucha pianka, szczególnie przy spodzie. Ci mogłam zrobić zle? Blaszkę miałam 23\23 – zmniejszyłam proporcjonalnie składniki, może za długo piekłam?

    Odpowiedz
  8. Dzień dobry, przepis zapowiada się super, czy zamiast świeżych malin można dać mrożone? Należy je odmrozić i osuszyć przed dodaniem?

    Odpowiedz
  9. Dzień dobry ja już straciłam rachubę który raz z kolei piekę te ciasto ale mojej rodzinie zwłaszcza mężowi bardzo smakuje. Zdarza się że piekę co drugi trzeci dzień bo znika błyskawicznie zdarza się że najprostsze przepisy są najlepsze

    Odpowiedz

Dodaj komentarz