Ciasto Malinowy Przysmak

Ciasto Malinowy Przysmak – Kolejna pychotka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo ciekawe i smaczne. Jest z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście. Ładnie pachnie wanilią i podpieczonymi owocami. Ja użyłam malin i borówek. W przygotowaniu jest proste. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie :), tak smakowało moim gościom. Na pewno nie raz u mnie zagości. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Przyślij przepis” z 2014 roku.)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Malinowy Przysmak

Ciasto Malinowy Przysmak
Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
250g schłodzonego masła
5 żółtek
Piana budyniowa:
5 białek
120g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
około 550g malin (ja część malin zastąpiłam borówkami)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny (ciasto zamrozić).

3. Większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (jeśli ciasto będzie mocno zmrożone, można je zostawić na około 10 minut w temperaturze pokojowej). Ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x30cm i docisnąć (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

4. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić (zaczniemy przygotowywać piankę budyniową).

Piana budyniowa:
5. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić (patrz FILM). Następnie po łyżce dodawać cukier puder. Dodać cukier wanilinowy i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

6. Do piany z białek dodać dwa budynie i dokładnie wymieszać.
Następnie w 3 partiach dodać olej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.

7. Gotową pianę wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Na wierzchu gęsto poukładać owoce.
Drugi kawałek schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na funkcji góra – dół przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Ciasto Malinowy Przysmak

Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do “Ciasto Malinowy Przysmak”

  1. Właśnie piekłam i już pół brytfanki nie ma…. Moim pięcioletnim córeczkom bardzo smakował. Świetne połączenie przeciwnosci: kruche ciasto – miękka masa budyniowa, słodka baza – kwaśne maliny… Na pewno upiekę jeszcze raz!

    Odpowiedz
  2. Ciasto fantastyczne. Piekę go często. Nadwyżki zamrażam i odmrożone jest równie smaczne jak świeże. Dzisiaj robię próbę z truskawkami. Zamiast cukru- erytrol, niestety. Wszystko poszło ok. Bałam się o pianę ale wyszła sztywna. Ciasto już w piekarniku. Czekam na pierwszy kęs. Chociaż smak erytrolu nie dorównuje cukrowi 😒

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry ja już straciłam rachubę który raz z kolei piekę te ciasto ale mojej rodzinie zwłaszcza mężowi bardzo smakuje. Zdarza się że piekę co drugi trzeci dzień bo znika błyskawicznie zdarza się że najprostsze przepisy są najlepsze

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry, przepis zapowiada się super, czy zamiast świeżych malin można dać mrożone? Należy je odmrozić i osuszyć przed dodaniem?

    Odpowiedz
  5. Ciasto bardzo dobre:-) Wyszła mi jednak dosyć sucha pianka, szczególnie przy spodzie. Ci mogłam zrobić zle? Blaszkę miałam 23\23 – zmniejszyłam proporcjonalnie składniki, może za długo piekłam?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz