Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą

Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą – Kolejna pychota w Małej Cukierence. Pyszne ciasto z dużą ilością śliwek i cynamonową, aromatyczną bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, soczyste od śliwek, na kruchym przypieczonym spodzie, delikatnie waniliowe, pachnie obłędnie. Mojej rodzinie bardzo smakuje. Piekłam różne wersje tego ciasta i uważam, że ta jest najlepsza, chociaż zajmuje trochę czasu i uwagi, ale uważam że warto, bardzo polecam… :)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą

Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą
Składniki:
Ciasto:
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g schłodzonego masła
90g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
1kg umytych, wypestkowanych, przepołowionych śliwek
180g powideł śliwkowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
5 białek
230g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przesiać cukier puder i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.
Ciasto trochę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką, na wielkość blaszki 25x35cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Nadzienie:
3. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posmarować powidłami śliwkowymi.
Do śliwek dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na cieście gęsto poukładać śliwki i blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Beza:
4. Około 10 minut przed końcem pieczenia można zacząć przygotowywać bezę. Do czystej suchej miski przełożyć białka i trochę je ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, dodać cukier wanilinowy i miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści (zajmie to około 7-8 minut). Dodać cynamon, wymieszać.

5. Na gorące, podpieczone śliwki wyłożyć przygotowaną bezę i równomiernie ją rozprowadzić (z wierzchu bezę pozaciągałam trochę łyżką, patrz FILM). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140C i piec jeszcze przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Kruche Ciasto ze Śliwkami i Cynamonową Bezą

  1. Witaj kochana. Mam pytanie, mój piekarnik dobrze piecze na funkcji termoobieg. Ciasto na kruchym cieście piekę na 160 stopni albo na 150. Problem mój polega na tym, że nie wiem na ile stopni powinnam nastawić piekarnik już z bezą jak w przypadku tego ciasta. Proszę o poradę.

  2. Pani Natalio! Zrobiłam dziś, jest pyszne. Tylko mi ta pianka taka krucha nie wyszła, opadła i jest wilgotna. A ciasto pewnie jutro nawilgnie od śliwek? Co prawda nie użyłam powideł oraz użyłam połowę mniej cukru do białek.

    • Raczej nie zwilgotnieje od śliwek, ciasto dobrze się trzyma, moja beza też przy śliwkach jest piankowa, pozdrawiam serdecznie

  3. Świetny przepis, ciasto wyszło pyszne, polecam tylko piec bezę trochę dłużej i suszyć ją w wyłączonym piekarniku, moja po 20 minutach nie była jeszcze chrupiąca (:

Dodaj komentarz

.