Pyszne, kruche, owocowe ciasto z kokosową bezą. Dobrze czuć w nim smak jagód i kwaskowaty smak porzeczek. W przygotowaniu jest proste i w miarę szybkie. Bardzo polecam, wspaniałe ciasto na lato, możemy je upiec z dowolnymi owocami.
(trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta z owocami” nr 7/2014)
Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g zimnego masła
3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej ( użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Środek:
2 szklanki umytych jagód
1 szklanka obranej, umytej czerwonej porzeczki
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
100g wiórków kokosowych
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem.
2. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.
3. Jedną część ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki, a drugą rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 25x25cm lub 22x28cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Beza:
4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.
5. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie 1 szklankę jagód i 1 szklankę porzeczek. Następnie oprószyć je 1 łyżką mąki i wysypać resztę jagód. Na owoce równomiernie rozłożyć kokosową pianę.
7. Na pianę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażarki lub rozkruszyć je w rękach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Podawać przestygnięcie, pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków:)
Zrobiłam w weekend i był pyszny ! Dziękuję za przepis :):)
Beata: – nie musi Pani zmniejszać ilość składników, pozdrawiam
Ciasto wyszlo przepyszne…. robilam je drugi raz i rewelacja
Witam :)
Chciałabym upiec jutro te ciasto z tym, że mam blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Czy muszę zmniejszać ilość składników? A jeśli tak to jak? Bo mogłabym skorzystać w dostępnych w necie przeliczników foremek ale szczerze mówiąc nie wiem jak miałabym odpowiednio zmniejszyć ilości składników podane w szklankach ;) Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, pozdrawiam :)
myślę, że tak pozdrawiam serdecznie
a mozna dac banany i jagody? pozdrawiam
myślę, że tak pozdrawiam
moge zamiast jagod dac borowki?
to wspaniale:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Upiekłam to ciasto w sobotę…. No R E W E L A C J A! zamiast jagód i porzeczek dałam borówki, niebo w gębie :)
można użyć mrożonych, wydaje mi się, że nie trzeba ich rozmrażać, pozdrawiam
witam :)) mam mrożone jagody, czy mogę takich użyć? a jeśli tak czy trzeba je najpierw rozmrozić?
Witam, ciasto faktycznie jest bardzo smaczne. Użyłam borówek mrożonych, ciasto niestety jest trudne do krojenia rozpada się. Myślę, że to wina mrożonych owoców, na przyszłość będę je jednak rozmrażać przed położeniem na cieście, może wówczas ciasto nie będzie takie mokre. Pozdrawiam
Kochana Mała Cukierenko , ciasto jest przepyszne ! U mnie z czerwonymi porzeczkami oraz dodatkiem kruszonki , wyszło genialne ! Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
wspaniale, bardzo mi miło, cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Zrobilam tarte z bananami i ciasto porzeczki i jagody i powiem ze oba wyszly smaczne dzieki za przepis