Pyszne, kruche, owocowe ciasto z kokosową bezą. Dobrze czuć w nim smak jagód i kwaskowaty smak porzeczek. W przygotowaniu jest proste i w miarę szybkie. Bardzo polecam, wspaniałe ciasto na lato, możemy je upiec z dowolnymi owocami.
(trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta z owocami” nr 7/2014)
Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g zimnego masła
3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej ( użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Środek:
2 szklanki umytych jagód
1 szklanka obranej, umytej czerwonej porzeczki
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
100g wiórków kokosowych
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem.
2. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.
3. Jedną część ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki, a drugą rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 25x25cm lub 22x28cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Beza:
4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.
5. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie 1 szklankę jagód i 1 szklankę porzeczek. Następnie oprószyć je 1 łyżką mąki i wysypać resztę jagód. Na owoce równomiernie rozłożyć kokosową pianę.
7. Na pianę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażarki lub rozkruszyć je w rękach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Podawać przestygnięcie, pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków:)
tak można, jakby co proszę dodać odrobinę wody, pozdrawiam
Czy mogę pominąć śmietanę? Mam zakaz jedzenia produktów mlecznych a jednocześnie wielką ochotę na to ciasto :)
Dzieki za odpowiedz
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Na wszystkie 3 ale zrobie z pozeczkami i ta tarte beda ladnie wygladac na stole
na co ma Pani większą ochotę, pozdrawiam
Chodzilo mi o karmelowa tarte z bananami
Mam problem bo nie wiem na co sie zdecyfowac. Myslalsm o ciescie z sliwkami czekoladowe z przyprawami i drugie tarte z bananami ale do niej tez by pasowało ciasto powyżej i co tu zrobic
ogromnie się cieszę, bardzo mi miło,
dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest rewelacyjne! Słodko kwaśne…no pyszne…blaszka poszła nie wiem kiedy :)
Dziękuję i czekam z niecierpliwością.
:)
dobrze:) coś pomyślę, pozdrawiam serdecznie
Kochana Mała Cukierenko,
uwielbiam Twoją stronę i Twoje przepisy z których często korzystam. Czy możesz „wymyślić” przepis na ciasto z takimi głównymi składnikami: mąka pełnoziarnista, cukier trzcinowy, czerwona i biała porzeczka.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc :):)
Podrawiam serdecznie
Kasia
cieszę się, że smakowało, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam. Upiekłam dziś to ciasto . Zamiast porzeczek dałam dodatkową szklankę jagód . Wyszło super. ciasto jest bardzo smaczne i pięknie się prezentuje . Smak jagód doskonale pasuje z kokosową bezą . Naprawdę polecam .