Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami

Pyszne, kruche, owocowe ciasto z kokosową bezą. Dobrze czuć w nim smak jagód i kwaskowaty smak porzeczek. W przygotowaniu jest proste i w miarę szybkie. Bardzo polecam, wspaniałe ciasto na lato, możemy je upiec z dowolnymi owocami.
(trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta z owocami” nr 7/2014)

kruche ciasto z jagodami i porzeczkami1

Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g zimnego masła
3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej ( użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Środek:
2 szklanki umytych jagód
1 szklanka obranej, umytej czerwonej porzeczki
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
100g wiórków kokosowych

kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem.

2. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.

3. Jedną część ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki, a drugą rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 25x25cm lub 22x28cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Beza:
4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

5. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie 1 szklankę jagód i 1 szklankę porzeczek. Następnie oprószyć je 1 łyżką mąki i wysypać resztę jagód. Na owoce równomiernie rozłożyć kokosową pianę.

7. Na pianę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażarki lub rozkruszyć je w rękach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

8. Podawać przestygnięcie, pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków:)

kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

47 komentarzy do wpisu „Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami”

  1. Witam. Upiekłam dziś to ciasto . Zamiast porzeczek dałam dodatkową szklankę jagód . Wyszło super. ciasto jest bardzo smaczne i pięknie się prezentuje . Smak jagód doskonale pasuje z kokosową bezą . Naprawdę polecam .

  2. Kochana Mała Cukierenko,
    uwielbiam Twoją stronę i Twoje przepisy z których często korzystam. Czy możesz „wymyślić” przepis na ciasto z takimi głównymi składnikami: mąka pełnoziarnista, cukier trzcinowy, czerwona i biała porzeczka.
    Będę bardzo wdzięczna za pomoc :):)

    Podrawiam serdecznie

    Kasia

  3. Mam problem bo nie wiem na co sie zdecyfowac. Myslalsm o ciescie z sliwkami czekoladowe z przyprawami i drugie tarte z bananami ale do niej tez by pasowało ciasto powyżej i co tu zrobic

  4. Czy mogę pominąć śmietanę? Mam zakaz jedzenia produktów mlecznych a jednocześnie wielką ochotę na to ciasto :)

    • Witam, ciasto faktycznie jest bardzo smaczne. Użyłam borówek mrożonych, ciasto niestety jest trudne do krojenia rozpada się. Myślę, że to wina mrożonych owoców, na przyszłość będę je jednak rozmrażać przed położeniem na cieście, może wówczas ciasto nie będzie takie mokre. Pozdrawiam

  5. Witam :)
    Chciałabym upiec jutro te ciasto z tym, że mam blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Czy muszę zmniejszać ilość składników? A jeśli tak to jak? Bo mogłabym skorzystać w dostępnych w necie przeliczników foremek ale szczerze mówiąc nie wiem jak miałabym odpowiednio zmniejszyć ilości składników podane w szklankach ;) Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, pozdrawiam :)

  6. Witam. Ciasto robie już trzeci raz, jest pyszne. Mam tylko pytanie odnośnie bezy-u mnie wychodzi to w postaci takiej dość wilgotnej masy, powinna wyjść krucha czy ma być taka mięciutka jak w „bounty”?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.