Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami

Pyszne, kruche, owocowe ciasto z kokosową bezą. Dobrze czuć w nim smak jagód i kwaskowaty smak porzeczek. W przygotowaniu jest proste i w miarę szybkie. Bardzo polecam, wspaniałe ciasto na lato, możemy je upiec z dowolnymi owocami.
(trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta z owocami” nr 7/2014)

kruche ciasto z jagodami i porzeczkami1

Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g zimnego masła
3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej ( użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Środek:
2 szklanki umytych jagód
1 szklanka obranej, umytej czerwonej porzeczki
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
100g wiórków kokosowych

kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem.

2. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.

3. Jedną część ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki, a drugą rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 25x25cm lub 22x28cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Beza:
4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

5. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie 1 szklankę jagód i 1 szklankę porzeczek. Następnie oprószyć je 1 łyżką mąki i wysypać resztę jagód. Na owoce równomiernie rozłożyć kokosową pianę.

7. Na pianę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażarki lub rozkruszyć je w rękach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

8. Podawać przestygnięcie, pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków:)

kruche ciasto z jagodami i porzeczkami

Print Friendly, PDF & Email

59 komentarzy do “Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami”

  1. Dzień dobry,

    czy można użyć mrożonych borówek? Jeśli tak, to czy należy je wcześniej odmrozić?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Pozdrawiam,
    Iwona

    Odpowiedz
  2. Zrobilam wlasnie. Jest przepyszne. Nie mialam kokosu ale i bez jest swietne, a użyte owoce to 1szkl jagod, 2szkl porzeczki czerwonej, 1,5szkl truskawkek pokrojonych na pół. Spod najpierw zapieklam przez 20min. W 180C (opcja pieczenia gora dol). Pozniej owoce i znowu na 55min w 180C(opcja pieczenia gora dół).

    Odpowiedz
  3. Super sa Twoje przepisy , jests wspaniala . Pieke kilka razy w tygodniu i nigdy sie nie zawiodlam .Pozdrawiam ze Szwecji.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz