Pyszne, kruche, owocowe ciasto z kokosową bezą. Dobrze czuć w nim smak jagód i kwaskowaty smak porzeczek. W przygotowaniu jest proste i w miarę szybkie. Bardzo polecam, wspaniałe ciasto na lato, możemy je upiec z dowolnymi owocami.
(trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta z owocami” nr 7/2014)
Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g zimnego masła
3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej ( użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Środek:
2 szklanki umytych jagód
1 szklanka obranej, umytej czerwonej porzeczki
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
100g wiórków kokosowych
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem.
2. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.
3. Jedną część ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki, a drugą rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 25x25cm lub 22x28cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Beza:
4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.
5. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie 1 szklankę jagód i 1 szklankę porzeczek. Następnie oprószyć je 1 łyżką mąki i wysypać resztę jagód. Na owoce równomiernie rozłożyć kokosową pianę.
7. Na pianę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażarki lub rozkruszyć je w rękach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Podawać przestygnięcie, pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków:)
Witam. Upiekłam dziś to ciasto . Zamiast porzeczek dałam dodatkową szklankę jagód . Wyszło super. ciasto jest bardzo smaczne i pięknie się prezentuje . Smak jagód doskonale pasuje z kokosową bezą . Naprawdę polecam .
cieszę się, że smakowało, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Kochana Mała Cukierenko,
uwielbiam Twoją stronę i Twoje przepisy z których często korzystam. Czy możesz „wymyślić” przepis na ciasto z takimi głównymi składnikami: mąka pełnoziarnista, cukier trzcinowy, czerwona i biała porzeczka.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc :):)
Podrawiam serdecznie
Kasia
dobrze:) coś pomyślę, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję i czekam z niecierpliwością.
:)
Ciasto jest rewelacyjne! Słodko kwaśne…no pyszne…blaszka poszła nie wiem kiedy :)
ogromnie się cieszę, bardzo mi miło,
dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Mam problem bo nie wiem na co sie zdecyfowac. Myslalsm o ciescie z sliwkami czekoladowe z przyprawami i drugie tarte z bananami ale do niej tez by pasowało ciasto powyżej i co tu zrobic
Chodzilo mi o karmelowa tarte z bananami
na co ma Pani większą ochotę, pozdrawiam
Na wszystkie 3 ale zrobie z pozeczkami i ta tarte beda ladnie wygladac na stole
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dzieki za odpowiedz
Czy mogę pominąć śmietanę? Mam zakaz jedzenia produktów mlecznych a jednocześnie wielką ochotę na to ciasto :)
tak można, jakby co proszę dodać odrobinę wody, pozdrawiam
Zrobilam tarte z bananami i ciasto porzeczki i jagody i powiem ze oba wyszly smaczne dzieki za przepis
wspaniale, bardzo mi miło, cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Kochana Mała Cukierenko , ciasto jest przepyszne ! U mnie z czerwonymi porzeczkami oraz dodatkiem kruszonki , wyszło genialne ! Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
witam :)) mam mrożone jagody, czy mogę takich użyć? a jeśli tak czy trzeba je najpierw rozmrozić?
Witam, ciasto faktycznie jest bardzo smaczne. Użyłam borówek mrożonych, ciasto niestety jest trudne do krojenia rozpada się. Myślę, że to wina mrożonych owoców, na przyszłość będę je jednak rozmrażać przed położeniem na cieście, może wówczas ciasto nie będzie takie mokre. Pozdrawiam
można użyć mrożonych, wydaje mi się, że nie trzeba ich rozmrażać, pozdrawiam
Upiekłam to ciasto w sobotę…. No R E W E L A C J A! zamiast jagód i porzeczek dałam borówki, niebo w gębie :)
to wspaniale:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
moge zamiast jagod dac borowki?
myślę, że tak pozdrawiam
a mozna dac banany i jagody? pozdrawiam
myślę, że tak pozdrawiam serdecznie
Witam :)
Chciałabym upiec jutro te ciasto z tym, że mam blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Czy muszę zmniejszać ilość składników? A jeśli tak to jak? Bo mogłabym skorzystać w dostępnych w necie przeliczników foremek ale szczerze mówiąc nie wiem jak miałabym odpowiednio zmniejszyć ilości składników podane w szklankach ;) Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, pozdrawiam :)
Ciasto wyszlo przepyszne…. robilam je drugi raz i rewelacja
Beata: – nie musi Pani zmniejszać ilość składników, pozdrawiam
Zrobiłam w weekend i był pyszny ! Dziękuję za przepis :):)
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Czy można to ciasto piec na funkcji termoobieg?
tak można, w temperaturze 160oC, pozdrawiam
Witam. Ciasto robie już trzeci raz, jest pyszne. Mam tylko pytanie odnośnie bezy-u mnie wychodzi to w postaci takiej dość wilgotnej masy, powinna wyjść krucha czy ma być taka mięciutka jak w „bounty”?
Witam, beza będzie miękka, a nie krucha, pozdrawiam serdecznie
Na jaki wymiar blaszki jest przepis?
25x25cm lub 22x28cm , pozdrawiam
Czy mogę użyć jagód ze słoika lub mrożonych?
tak można, pozdrawiam
Czy można zrobić z mąką kokosową zamiast pszennej
nie wiem czy to się uda, pozdrawiam
Witam, czy można użyć samych porzeczek? Ponieważ mam dużo czarnych porzeczek i muszę je jakoś spożytkować :)
tak można użyć samej porzeczki, pozdrawiam
czy można uczyć samej czarnej porMagdazeczki?
tak można, pozdrawiam
U mnie wersja z borówka amerykańska – palce lizać przepis dodaje do ulubionych
Ojej, jak apetycznie wyglada!! Pedze po maslo!!
Natalia, I love your recipe & would like to know whether you are using US teaspoons measuring baking powder for your shortbread coconut cake with blueberries & currants. Also, are you using US cups for flour ? I am anxious to try your recipe.
Best.
Marta
hello I used it cup = 250ml, I think you can use US cups,
Best. Natalia
Natalia, Thank you for your reply. Also, are you using US teaspoons to measure baking powder ? I really want to make your recipe this week-end. Thank you so much.
Best,
Marta
yes, You can use US teaspoon,
Best. Natalia
Super sa Twoje przepisy , jests wspaniala . Pieke kilka razy w tygodniu i nigdy sie nie zawiodlam .Pozdrawiam ze Szwecji.
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto mi sie nie udalo , wyszlo bardzo wodniste i taka ciapka . pisze ,po szklance … ile to jest w gramach ??
Na zdjeciu wyglada bajecznie .haha. Pozdrawiam
I made it yesterday and It’s simply delicious. Had to reduce the time of baking for 10 min. Best regards.
Zrobilam wlasnie. Jest przepyszne. Nie mialam kokosu ale i bez jest swietne, a użyte owoce to 1szkl jagod, 2szkl porzeczki czerwonej, 1,5szkl truskawkek pokrojonych na pół. Spod najpierw zapieklam przez 20min. W 180C (opcja pieczenia gora dol). Pozniej owoce i znowu na 55min w 180C(opcja pieczenia gora dół).