Interesujący w smaku sernik na zimno, z owocami jagodowymi i białą czekoladą. Dobrze czuć w nim smak sera i ma ciekawą konsystencję. Owoce dodają aromatu i soczystości, przełamują słodycz czekolady. Spód zrobiony jest z ciastek pełnoziarnistych i masła. W przygotowaniu jest szybki i uważam, że prosty. Proszę tylko zwrócić uwagę, aby składniki były w podobnej temperaturze, bardzo polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .
Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi
Składniki (sery powinny być w temperaturze pokojowej lub chociaż wyciągnięte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowywaniem sernika):
200g pełnoziarnistych ciastek
100g masła
400g białej czekolady
400g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
250g serka mascarpone
200g malin
200g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody
1. Tortownicę o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Masło roztopić i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
3. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zemleć w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i lekko docisnąć.
4. Czekoladę roztopić na parze (w misce nad gotującą się wodą) i odstawić do przestygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, u mnie stygła około 35 minut.
5. Do rondelka z grubym dnem wsypać żelatynę i zalać ją 6 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści i zdjąć z ognia.
6. Oba sery wymieszać mikserem na średnich obrotach.
7. Do serów stopniowo, ciągle mieszając łyżką, wlać białą czekoladę.
8. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki serowej masy i wymieszać.
Rozmieszaną żelatynę wlać do reszty masy serowej z czekoladą i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
9. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy.
Smacznego:)
można dodać fix lub agar-agar, pozdrawiam
Wolałabym dodać fix do śmietany. Jedną czy dwie paczuszki na taką ilość masy ?:)
1 powinien wystarczyć, pozdrawiam
Witam. Mam pytanie. Jakiej firmy użyła Pani herbatników pełnoziarnistych ?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam !
Agnieszka
Agnieszka: – użyłam ciastek digestive,
pozdrawiam
Sernik pierwsza klasa , palce lizac . Pozdrawiam: -)))
Sporadycznie robię ciasto, ale to zasługuje na miano cudowna fantazja:) wyszło za pierwszym razem:)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo latwo sie robi ten sernik, ale jak dla mnie chyba za duzo czekolady. Wyszedl taki jakby gumowy i czuc glownie czekolade.Nie czuc kremowego smaku mascarpone
Czy można zamiast hebratników pełnoziarnistych użyć zwykłych ?
myślę, że tak, pozdrawiam .
Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale ser mi się zwarzył po dodaniu żelatyny
rozumiem, że cukier nie idzie ponieważ wystarczająco słodyczy daje rozpuszczona czekolada tak ?
tak jest słodki od czekolady, pozdrawiam
Dzien dobry. Mam 500g sera z wiaderka i 500g mascarpone czy moge zrobic to cudo? ;)
jak najbardziej, pozdrawiam serdecznie
Jak dla mnie za duzo czekolady jakbym jadla cukier mega mdle dalabym jej tylko 100g bede wiedzialam na przyszlosc a przepis pomimo to jest boski
Czy można użyć mniejszej ilości białej czekolady? Np 200g? Czy 400g jest jakos niezbędne aby konsystencja byla odpowiednia? Pozdrawiam
Witam, czy można dodać tutaj mrożone maliny? Najpierw należy je odmrozić? Czy 200g czekolady wystarczyłoby?
tak dobrze rozmrozić, może nie wystarczyć bo trzyma cały sernik, pozdrawiam
jakiej firmy sera z wiaderka Pani użyła? :)
Używam „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Ciasto hit nad hitami, proste i wszystkim smakuje🙂