Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi

Interesujący w smaku sernik na zimno, z owocami jagodowymi i białą czekoladą. Dobrze czuć w nim smak sera i ma ciekawą konsystencję. Owoce dodają aromatu i soczystości, przełamują słodycz czekolady. Spód zrobiony jest z ciastek pełnoziarnistych i masła. W przygotowaniu jest szybki i uważam, że prosty. Proszę tylko zwrócić uwagę, aby składniki były w podobnej temperaturze, bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

sernik z biala czekolada

Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi
Składniki (sery powinny być w temperaturze pokojowej lub chociaż wyciągnięte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowywaniem sernika):
200g pełnoziarnistych ciastek
100g masła
400g białej czekolady
400g kremowego sera (użyłam sera z wiaderka, gotowego na sernik)
250g serka mascarpone
200g malin
200g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej
4 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody

sernik z biala czekolada2

1. Tortownicę o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło roztopić i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.

3. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zemleć w blenderze. Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i lekko docisnąć.

4. Czekoladę roztopić na parze (w misce nad gotującą się wodą) i odstawić do przestygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, u mnie stygła około 35 minut.

5. Do rondelka z grubym dnem wsypać żelatynę i zalać ją 6 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści i zdjąć z ognia.

6. Oba sery wymieszać mikserem na średnich obrotach.

7. Do serów stopniowo, ciągle mieszając łyżką, wlać białą czekoladę.

8. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki serowej masy i wymieszać.
Rozmieszaną żelatynę wlać do reszty masy serowej z czekoladą i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

9. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

70 komentarzy do wpisu „Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi”

  1. Witam. Mam pytanie. Jakiej firmy użyła Pani herbatników pełnoziarnistych ?
    Z góry dziękuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam !
    Agnieszka

  2. Bardzo latwo sie robi ten sernik, ale jak dla mnie chyba za duzo czekolady. Wyszedl taki jakby gumowy i czuc glownie czekolade.Nie czuc kremowego smaku mascarpone

  3. Jak dla mnie za duzo czekolady jakbym jadla cukier mega mdle dalabym jej tylko 100g bede wiedzialam na przyszlosc a przepis pomimo to jest boski

  4. Czy można użyć mniejszej ilości białej czekolady? Np 200g? Czy 400g jest jakos niezbędne aby konsystencja byla odpowiednia? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.