Pyszne, kruche, owocowe ciasto z kokosową bezą. Dobrze czuć w nim smak jagód i kwaskowaty smak porzeczek. W przygotowaniu jest proste i w miarę szybkie. Bardzo polecam, wspaniałe ciasto na lato, możemy je upiec z dowolnymi owocami.
(trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta z owocami” nr 7/2014)
Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g zimnego masła
3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej ( użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Środek:
2 szklanki umytych jagód
1 szklanka obranej, umytej czerwonej porzeczki
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
100g wiórków kokosowych
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem.
2. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.
3. Jedną część ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki, a drugą rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 25x25cm lub 22x28cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Beza:
4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.
5. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie 1 szklankę jagód i 1 szklankę porzeczek. Następnie oprószyć je 1 łyżką mąki i wysypać resztę jagód. Na owoce równomiernie rozłożyć kokosową pianę.
7. Na pianę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażarki lub rozkruszyć je w rękach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Podawać przestygnięcie, pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków:)
Natalia, Thank you for your reply. Also, are you using US teaspoons to measure baking powder ? I really want to make your recipe this week-end. Thank you so much.
Best,
Marta
yes, You can use US teaspoon,
Best. Natalia
Natalia, I love your recipe & would like to know whether you are using US teaspoons measuring baking powder for your shortbread coconut cake with blueberries & currants. Also, are you using US cups for flour ? I am anxious to try your recipe.
Best.
Marta
hello I used it cup = 250ml, I think you can use US cups,
Best. Natalia
Ojej, jak apetycznie wyglada!! Pedze po maslo!!
U mnie wersja z borówka amerykańska – palce lizać przepis dodaje do ulubionych
czy można uczyć samej czarnej porMagdazeczki?
tak można, pozdrawiam
Witam, czy można użyć samych porzeczek? Ponieważ mam dużo czarnych porzeczek i muszę je jakoś spożytkować :)
tak można użyć samej porzeczki, pozdrawiam
Czy można zrobić z mąką kokosową zamiast pszennej
nie wiem czy to się uda, pozdrawiam
Czy mogę użyć jagód ze słoika lub mrożonych?
tak można, pozdrawiam
25x25cm lub 22x28cm , pozdrawiam
Na jaki wymiar blaszki jest przepis?
Witam, beza będzie miękka, a nie krucha, pozdrawiam serdecznie
Witam. Ciasto robie już trzeci raz, jest pyszne. Mam tylko pytanie odnośnie bezy-u mnie wychodzi to w postaci takiej dość wilgotnej masy, powinna wyjść krucha czy ma być taka mięciutka jak w „bounty”?
tak można, w temperaturze 160oC, pozdrawiam
Czy można to ciasto piec na funkcji termoobieg?
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie