Małe, kruche babeczki z lekkim kremem waniliowym, galaretką i owocami. Królowały u mnie na Sylwestra:). Bardzo smaczne, idealne na jeden większy kęs. Najlepiej będą smakowały z owocami jagodowymi, ale w okresie zimowym możemy użyć owoców z puszki, z syropów i kandyzowanych. Przed nałożeniem kremu, możemy na spód babeczek dodać odrobinę ulubionego dżemu lub konfitury. Pięknie i apetycznie będą się prezentować na każdym przyjęciu. Polecam…
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami
Składniki na około 23 sztuki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 kostki schłodzonego masła
5 łyżek cukru pudru
3 żółtka
masło do posmarowania foremek
Nadzienie:
100g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
około 250-300g mieszanych owoców, mogą być świeże, z puszki, z syropu, kandyzowane (ja użyłam ananasa z puszki, mandarynki, kandyzowane wiśnie i kandyzowanego zielonego ananasa)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (jeśli nie mamy, możemy dodać drugą łyżeczkę cukru wanilinowego)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki jasnej galaretki w proszku (użyłam anansowej)
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier puder. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto zagnieść 2-3 razy i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Wycinać z niego okręgi (ja wycinałam szklanką, foremki na babeczki miały średnice 6 cm) i wykładać nimi posmarowane masłem foremki na babeczki.
3. Babeczki piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumienią (piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjąć upieczone ciasto.
Nadzienie:
4. Galaretkę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
5. Żelatynę wsypać do rondelka z grubym dnem i zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ziarenkami wanilii. Dodać do serka i wymieszać mikserem na niskich obrotach.
8. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści.
Powoli wlewać ją do śmietany z serkiem, ciągle mieszając mikserem na średnich obrotach.
9. Gotowym kremem równomiernie napełnić babeczki (można przy użyciu szprycy). Na wierzchu poukładać drobne owoce i polać odrobiną tężejącej galaretki (proszę nie lać za dużo galaretki, ponieważ rozmiękczy ona kruche ciasto).
Babeczki odstawić, aż galaretka stężeje.
Udanych wypieków:)
Dobry wieczór, jeśli babeczki mają być na niedzielę i poniedziałek, to czy mogę upiec je w czwartek, trzymać w zamkniętym pojemniku i tylko krem zrobić w sobotę wieczorem? Czy stwardnieją/będą się kruszyć? Jak Pani myśli?
Dzień dobry, mam mrożoną borowke amerykańska, zastanawiam się jak dołożyć do babeczki taki owoc żeby było apetycznie, czy jest jakiś sposób? Pozdrawiam :)
Czy moge zrobic ciasto dzien wczesniej i przechowywac w lodowce cała noc?czy babeczki z takiego ciasta wyjda?
tak, można tak zrobić, po wyjęciu z lodówki niech Pani chwilkę poczeka, żeby ciut się ogrzało i krótko zagnieść, pozdrawiam serdecznie
Ciasto będące w lodówce całą noc po upieczeniu jest bardziej kruche.
Do jakiej wielkości foremek wkłada Pani ciasto, mam tylko takie na mini tartaletki,ale babeczki wychodzą mi większe niż u Pani ?
to są foremki do kruchych babeczek, one są małe, jakoś około 6cm mają, pozdrawiam
wyglądają po prostu zjawiskowo :)
Bardzo dobry przepis. Babeczki wyszły świetne. Tylko moim zdaniem nie ma konieczności smarowania foremek, jeśli dobrze się wszystko wymiesza i rozetrze masło. Kilku foremek nie posmarowałam, a babeczki „wychodziły” z nich bez problemu, podobnie jak z foremek posmarowanych. Twarde masło wyjęte z lodówki ucieram na tarce z dużymi oczkami – znacząco przyspiesza pracę. Foremki mam tradycyjne, stalowe. Życzę wszystkim udanych wypieków.
Witam czy takie gotowe babeczki po wlozeniu do lodowki na drugi dzien nie beda rozmiekczone za bardzo?
nie będą, pozdrawiam
Babeczki wyszły świetnie. W papierowych formach wychodzi wersja domowa, nie na imprezę bo mają brzydki kształt. Najlepsze w foremkach metalowych. Ja robiłam z masą budyniową. Pycha!
Ja uwielbiam pieke na kazde swieta wielkanocne
babeczki kruche, trzymają formę, smaczne. Polecam
Dzien dobry! Mam pytanie czy smietana przed ubijaniem ma byc w temp pokojowej czy bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki mozemy ubijac i dodawac zelatyne Dziękuję i Pozdrawiam
śmietanka do ubijania ma być z lodówki, pozdrawiam
Witam mam piekarnik gazowy w jakiej temperaturze muszę piec babeczki?
myślę, że 160-170 pozdrawiam
Witam mam pytanie jakich foremek pani używa silikonowych czy metalowych pozdrawiam
metalowych, pozdrawiam
Witam czy mozesz mi napisac ile to jest 0.5 kostki masla w gramach mieszkam za granica I tutaj kostka masla wazy prawie 500 g
w Polsce kostka ma 200g, więc 1/2 to 100g, pozdrawiam
Czy jak zrobię babeczki dzień wcześniej, to czy ciasto za mocno się nie rozmoknie i nie rozpadną się?
Jak długo babeczki wytrzymają w lodówce? Chciałam zrobić wieczór wcześniej przed podaniem
można zrobić dzień wcześniej, pozdrawiam