Ciasto mandarynkowe z makiem

Ciasto mandarynkowe z makiem – Pyszne, aromatyczne ciasto z makiem, skórką z mandarynki oraz sokiem. Wilgotne, maślane, pełne smaku. Krem jest również lekko mandarynkowy i sprawia, że ciasto wygląda elegancko. Taki cytrusowy keks, wspaniale przypomina o zbliżających się Świętach. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety BBC good food, przepis bardzo zmodyfikowany).

Ciasto mandarynkowe z makiem

Ciasto mandarynkowe z makiem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
150g miękkiego masła
180g jasnego brązowego cukru
50g kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
240g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
skórka starta z 3 mandarynek
100ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
Krem:
250g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka startej skórki z mandarynki
2-3 krople aromatu pomarańczowego
1 łyżka soku z cytryny lub z mandarynki
Dodatkowo:
mak do posypania
kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 170C na funkcji góra-dół.

2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę, aromat i wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać mąkę, mak, skórkę z mandarynek i sok, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto mandarynkowe z makiem

Krem:
4. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, aromat, skórkę i sok, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta. Krem przełożyłam do foliowego woreczka z szeroką końcówką (zdjęcie powyżej) i wyciskałam podłużne paski. Na koniec ciasto posypać makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Udanych wypieków:)

Ciasto mandarynkowe z makiem

1 thought on “Ciasto mandarynkowe z makiem

Dodaj komentarz

.