Dzisiaj zapraszam na pyszne placuszki z jabłkami. Ciasto jest dosyć gęste, ładnie przylega do jabłek i placuszki cudownie pachną dzięki dodaniu cukru waniliowego. Do posypania użyłam cukru pudru wymieszanego z cynamonem, pycha. Placuszki były przepyszne! Bardzo polecam…
Placuszki z jabłkami
Składniki:
7-8 dużych, umytych jabłek (radzę mieć 2 jabłka w rezerwie, jakby przy wycinaniu ogryzka jabłko pękło)
sok z 1 cytryny
2 jajka – osobno żółtka i białka
250ml mleka
250ml wody
300-350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania wymieszany z cynamonem
1. Jabłka obrać w całości i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić je w plastry o grubości około 5mm i skropić sokiem z cytryny.
2. Wodę wymieszać z mlekiem.
3. Mąkę wymieszać z cynamonem, cukrem wanilinowym i solą.
4. Białka ubić na sztywną pianę.
5. Do mąki stopniowo dodać mleko z wodą, ciągle mieszając mikserem na niskich obrotach. Dodać żółtka, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
6. W cieście maczać jabłka i smażyć je na rozgrzanym oleju, aż ładnie się przyrumienią (z obu stron).
7. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego:)
Placuszki pyszne, tylko ja jednak starkowałam jabłka. Pozdrawiam.
Twój przepis zainspirował mnie do działania :) Na pewno będę przyrządzała pyszne placuszki. Dziękuje.
Na Kresach takie plastry jabłka w cieście nazywały się „jabłka w szlafroczkach”
wymieszać tak, ale myślę, że piany Pani nie ubije ale białka trochę spieni, pozdrawiam
Jestem akurat u chłopaka, on jest w pracy i chciałam mu zrobić niespodziankę :) Tylko nie mam tu miksera, jedynie blender… Czy da radę ubić nim pianę i w ogóle wymieszać wszystko?
Cieszę się, że smakowały, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Wlasnie zrobilam te placuszki. Moj 3 -letni syn pochlonal az 3, a to duzo jak na niego. Placki wyszly delikatne. Zawsze jak ja robilam bez przepisu tylko na „oko” wychodzily mi gnioty. Polecam. Super pomysl z tak duzymi kawalkami.
jak najbardziej, polecam!
U nas w domu jabłka królują. Dzieci je uwielbiają w każdej postaci. Nie wiem, dlaczego jeszcze nie zrobiłam ich w podobnej postaci. Może czas spróbować na poniedziałkowy deser?
może tak jest, ale dla mnie jabłka w cieście to są całe jabłka pieczone w piekarniku z bakaliami, w kruchym cieście lub we francuskim, pycha:)
pozdrawiam ciepło
U mnie takie placki zawsze się robiło ze startym jabłkiem. Tak się przyczepię do szczegółu, przecież takie duże kawałki to nie są placki a jabłka z cieście… Przynajmniej dla mnie, ale już któryś raz się spotykam z taką zamienioną nazwą ;)