Małe, kruche babeczki z lekkim kremem waniliowym, galaretką i owocami. Królowały u mnie na Sylwestra:). Bardzo smaczne, idealne na jeden większy kęs. Najlepiej będą smakowały z owocami jagodowymi, ale w okresie zimowym możemy użyć owoców z puszki, z syropów i kandyzowanych. Przed nałożeniem kremu, możemy na spód babeczek dodać odrobinę ulubionego dżemu lub konfitury. Pięknie i apetycznie będą się prezentować na każdym przyjęciu. Polecam…
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami
Składniki na około 23 sztuki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 kostki schłodzonego masła
5 łyżek cukru pudru
3 żółtka
masło do posmarowania foremek
Nadzienie:
100g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
około 250-300g mieszanych owoców, mogą być świeże, z puszki, z syropu, kandyzowane (ja użyłam ananasa z puszki, mandarynki, kandyzowane wiśnie i kandyzowanego zielonego ananasa)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (jeśli nie mamy, możemy dodać drugą łyżeczkę cukru wanilinowego)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki jasnej galaretki w proszku (użyłam anansowej)
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier puder. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto zagnieść 2-3 razy i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Wycinać z niego okręgi (ja wycinałam szklanką, foremki na babeczki miały średnice 6 cm) i wykładać nimi posmarowane masłem foremki na babeczki.
3. Babeczki piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumienią (piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjąć upieczone ciasto.
Nadzienie:
4. Galaretkę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
5. Żelatynę wsypać do rondelka z grubym dnem i zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ziarenkami wanilii. Dodać do serka i wymieszać mikserem na niskich obrotach.
8. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści.
Powoli wlewać ją do śmietany z serkiem, ciągle mieszając mikserem na średnich obrotach.
9. Gotowym kremem równomiernie napełnić babeczki (można przy użyciu szprycy). Na wierzchu poukładać drobne owoce i polać odrobiną tężejącej galaretki (proszę nie lać za dużo galaretki, ponieważ rozmiękczy ona kruche ciasto).
Babeczki odstawić, aż galaretka stężeje.
Udanych wypieków:)
proszę dodać około 30-40g mąki więcej, powinno być lepiej, pozdrawiam
Mam pytanie, za każdym razem jak robię w foremkach, to całe ciasto (podczas pieczenia) zjeżdża mi :( jest jakiś sposób, żeby zachowały swój kształt? :)
Pozdrawiam ^^
Składniki na około 23 sztuki, pozdrawiam:)
Witam Cukierniczki :)
Ile mniej wiecej babeczek wychodzi z tego ciasta ?
cieszę się, że smakuje, a paterę można dostać tutaj:
http://sklep.maxwellandwilliams.pl/pl/p/Maxwell-Williams.-Basics-Round-Heart.-Patera-2-poziomowa-biala%2C-21×23-cm/829
pozdrawiam serdecznie
Wyśmienite przepyszne po prostu niebo w gębie. A stojaczek na babeczki prześliczny gdzie taki można kupić????
nie, nie dodajemy, pozdrawiam
A do ciasta nie dodajemy śmietany??
paterę znajdzie Pani tutaj podaje link
http://sklep.maxwellandwilliams.pl/pl/p/Maxwell-Williams.-Basics-Round-Heart.-Patera-2-poziomowa-biala%2C-21×23-cm/829
pozdrawiam serdecznie
Przepiękna patera, babeczki wyglądają przepięknie i bardzo smakowicie.
Można wiedzieć gdzie kupiona patera?
Pozdrawiam serdecznie
ogromnie się cieszę:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Babeczki wyszły wyśmienite dzieci były nimi zachwycone. Z porcji wyszło dokładnie 23 szt i wszystko w ciągu godziny znikło :) Pozdrawiam.
miło mi pozdrawiam serdecznie:)
Babeczki tez upieczone, przepysznie wygladaja. Pozdrawiamy i zapisujemy przepis :) :) :)
bardzo się cieszę:)) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie