Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach – Przepyszny sernik z mnóstwem letnich owoców, bez pieczenia. Delikatny, nie za słodki, fantastycznie owocowy, idealny deser o tej porze roku. Bardzo dobrze smakuje spód z kakaowych herbatników z masą serową, tworzą ciekawe, smaczne połączenie. Sernik ładnie i apetycznie się prezentuje w pastelowych kolorach, spokojnie może zastąpić tort. Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców np.: maliny zastąpić truskawkami. Bardzo polecam…
Kolorowy sernik z letnimi owocami na herbatnikach
Składniki:
Spód:
200g kakaowych herbatników
120g masła
Masa serowa:
500g mielonego twarogu
300g naturalnego jogurtu
4 łyżki soku z cytryny
7 łyżeczek żelatyny
150g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200g jagód
150g malin
2 średniej wielkości brzoskwinie (możemy użyć brzoskwinie z puszki)
Dodatkowo:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
jagodowe owoce do ozdoby
1. Masło roztopić.
2. Herbatniki zmielić w blenderze.
3. Do herbatników dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm lub 20cm, ale z wyższym brzegiem 9cm. Masę herbatnikową wyrównać i docisnąć.
4. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody.
5. Mikserem ustawionym na średnie obroty wymieszać ser z jogurtem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym.
6. Żelatynę rozmieszać z 4 łyżkami masy serowej i następnie połączyć z pozostałą masą, dokładnie wymieszać.
7. Masę serową podzielić na 3 porcje.
8. Połowę jagód zemleć w blenderze i dodać do jednej porcji masy serowej. Wsypać jagody, wymieszać. Jagodową masę włożyć do lodówki lub na krótką chwilę do zamrażalnika, aby zgęstniała. Następnie wyłożyć ją na spód z herbatników, wyrównać i wstawić do lodówki, żeby stężała.
9. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki. Dodać je do drugiej porcji masy serowej i wymieszać. Następnie wyłożyć ją do tortownicy na warstwę jagodową, wstawić do lodówki (lub na krótką chwilę do zamrażalnika), aby stężała.
10. Połowę malin zemleć w blenderze i przetrzeć przez sito. Mus malinowy dodać do trzeciej masy serowej, wsypać pozostałe maliny i wymieszać. Masę malinową wyłożyć do tortownicy na masę brzoskwiniową, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin.
11. Sernik wyjąć z lodówki, ciasto oddzielić nożem od brzegu tortownicy i delikatnie zdjąć obręcz.
12. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i ozdobić nią wierzch sernika. Przed podaniem wierzch ozdobić owocami.
Smacznego:)
bardzo się cieszę, że smakował, pozdrawiam serdecznie
Tort pyszny – rewelacja, zrobiłam wczoraj, zniknął natychmiast
Mi nie wyszedł za dobry wszystkie 3 smaki się zlały i w smaku nie był za dobry już go więcej nie zrobię.
myślę, że tak
pozdrawiam
Czy zamiast kakaowych herbatników można dodać zwykłe?
proszę je trzymać w temperaturze pokojowej lub na noc zostawić w lodówce,
też nie mogę nigdzie dostać kakaowych herbatników, a szkoda,
pozdrawiam serdecznie
mój ulubiony letni deser :) na takie upały w sam raz. Odkąd zrobiłam go pierwszy raz, zawsze w domu mam zapas herbatników kakaowych, które paradoksalnie trudno dostać. Nie mogę kupić już niestety świeżych owoców :( zamierzam użyć mrożonych, jakoś trzeba je specjalnie rozmrażać?
tortownica o średnicy 22cm lub 20cm, ale z wyższym brzegiem 9cm,
pozdrawiam
jaki jest rozmiar tej tortownicy
Jakie piękne kolory! To jest afirmacja lata, cudo :)
Jaki rozmiar formy do wypieku powinien być ?
powodzenia i smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Witajcie ;P
dzis bede tworzyć to cudeńko :D
tylko szkoda, ze nigdzie malin nie mogłem dostac haha :D
ale kucharz sobie zawsze poradzi ;)
pozdrawiam :D
z bitej śmietany,
pozdrawiam
a te białe kleksy z czego są zrobione? pozdrawiam